Ν. Δένδιας: Ελπίζω σε ένα ήσυχο καλοκαίρι – Αυτές είναι οι ενδείξεις (video)

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστούμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει στις πάγιες προκλητικές θέσεις της για αποφυγή σε Αιγαίο και Μεσόγειο παράνομων ενεργειών και επιθετικών δηλώσεων που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Την ελπίδα του ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, από την Πάτρα, μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης.

“Να σας πω την αλήθεια το ελπίζω, γιατί δεν θα ήθελα στη ζωή μου να ξαναζήσω όπως έζησα πέρσι το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα αυτές είναι ενδείξεις. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα αποστεί της παραβατικότητας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει απειλήσει με πόλεμο, εφόσον, η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων, ενώ για το Κυπριακό πρόσθεσε πως βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά το 1974 καθώς στη σύνοδο της Γενεύης έγιναν πολλά βήματα πίσω.

“Την επέκταση των χωρικών υδάτων μας δεν θα την συζητήσουμε με την Τουρκία, ούτε και με καμιά άλλη χώρα, βάσει του δικαίου της θάλασσας. Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. Θα το κάνει η χώρα όταν νομίζει, όταν το κρίνει όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Μετά από 5 ώρες συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία επαναλαμβάνει τις πάγιες προκλητικές θέσεις της για αποφυγή σε Αιγαίο και Μεσόγειο παράνομων ενεργειών και επιθετικών δηλώσεων που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, έτσι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος επί των προβλημάτων μέσω αμοιβαίου διαλόγου στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

“Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν συζητάμε. Συζητάμε και αυτός είναι ένας λόγος και οι διαφωνίες παραπάνω, για να παραμένουν ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση όλα κρίνονται και όλα αξιολογούνται. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός” δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όσον αφορά την Κύπρο το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει ότι η χώρα με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να στηρίζει μια λύση δυο ανεξάρτητων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών.

“Καθολική αρνητική αντίδραση, πέραν δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καν προς συζήτηση” επισημαίνει ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα όμως, την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

“Ο κ. Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία” ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος