Ν. Δένδιας: Ειρηνική επίλυση διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο (video)

Τους διπλωματικούς της ορίζοντες διευρύνει η χώρα μας με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Ρουάντα, απ’ όπου επανέλαβε έτσι μία φορά την προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εν τω μεταξύ, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τσαβούσογλου περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας και πάλι περιφρονητική στάση προς κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Άνοιγμα της Αθήνας και προς τις χώρες της υποσακχάριας Αφρικής σηματοδοτεί η επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Ρουάντα. Ο Ν. Δένδιας είναι ο πρώτος Έλληνας ΥΠΕΞ που επισκέπτεται την χώρα. Η Ρουάντα αποτελεί υπόδειγμα συμφιλίωσης και οικονομικής ανάπτυξης μετά από σκληρό πολυετή εμφύλιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας: «Οφείλω να πω ότι εμείς, η Ελλάδα, πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στις δεσμεύσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός που προωθεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και επίσης, ότι η χρήση βίας, ακόμη και η απειλή της χρήσης βίας δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα, δεν ανήκουν στην εποχή μας».

Ο Ν. Δένδιας είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Πωλ Καγκάμε και τον ΥΠΕΞ, Βίνσεντ Μπιρούτα. Συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδυτικών ευκαιριών, ενώ ο ΥΠΕΞ παρέδωσε ποσότητα 330.000 εμβολίων κατά της COVID-19. Η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει στην Αφρικανική χώρα 200.000 εμβόλια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ν. Δένδιας απέτισε τιμές στο μνημείο της γενοκτονίας και τόνισε πως: «Επισκέφτηκα, πριν έρθω στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Μνημείο Γενοκτονίας και οφείλω να πω ότι συγκινήθηκα βαθύτατα με τα όσα είδα. Εύχομαι και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, που αρνούνται ακόμη και τη χρήση της λέξης “γενοκτονία”, που αρνούνται πόσω μάλλον να αποδεχθούν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στη δική τους γη, να ακολουθήσουν το περήφανο παράδειγμά σας».

Διείσδυση στην υποσακχάρια Αφρική επιχειρεί η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την αστάθεια και τις εμφύλιες συρράξεις. Στην Άγκυρα ο Μ. Τσαβούσογλου επιμένει να θεωρεί δική του την υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία όρισε αυθαίρετα και μονομερώς στο πλαίσιο της θεωρίας της «γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Το ότι οριοθετήσαμε την υφαλοκρηπίδα μας, αυτό δεν πάει να πει ότι ανά πάσα στιγμή και ώρα πρέπει να κάνουμε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες εκεί. Ναι μεν είναι δική μας, αλλά ό,τι είναι να γίνει θα γίνει όταν είναι ανάγκη και βρεθεί κάποιο αξιόπιστο εύρημα σε φυσικό αέριο ή σε πετρέλαιο».

Στην Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι οι συμμαχίες είναι αμφίδρομες και προϋποθέτουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: «Ο σύμμαχος δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ανάπτυξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και συμμάχου. Προστασία κρίσιμων υποδομών χώρας αυτής, με οφέλη για Ελλάδα ως πάροχοι ασφαλείας για την περιοχή. Οι πάτριοτ δεν δείχνουν επιθετικές ενέργειες ή δεν εμπλέκονται σε επιθέσεις, αλλά είναι για προστασία».

Στην Αλεξανδρούπολη εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την κοινή Ελληνοαμερικανική άσκηση αρμάτων μάχης. Αμερικανικά Abrams εκπαιδεύονται μαζί με Ελληνικά Leopard, ενώ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνεχίζουν να αποβιβάζονται δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Αποστολή στη Ρουάντα: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος