Ν. Δένδιας: Είμαστε υπερήφανοι για τους Έλληνες διασώστες – Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις

Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια. Παράλληλα εξέφρασε την υπερηφάνια του για το σημαντικό έργο της ελληνικής αποστολής στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, και συμπλήρωσε ότι τόσο η ΕΜΑΚ όσο και οι Ευρωπαίοι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 205 ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματά εδώ, καθώς με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απωλειες από τους δυο καταστροφικούς σεισμούς.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θερμά του λόγια «για το έργο της ελληνικής αποστολής αλλά και για την παρουσία μας εδώ. Είμαστε ιδιαιτερα ευτυχείς για τις ζωές που διασώθηκαν τόσο από την ΕΜΑΚ και τους Ευρωπαίους διασώστες, αυστριακούς ολλανδούς και Ισλανδούς, 205 ανθρώπινες ζωές.

«Πέρα από αυτό να προσυπρογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ ότι δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Να δηλώσω την υπερηφάνια για Έλληνες διασωστες γιατί αυτή τη δύσκολη ώρα βοήθησαν τον τουρκικό λαό.

Τέλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή του.

Τσαβούσογλου: Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες – «Ευχαριστώ» την Ελλάδα

Το μήνυμα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες, καθώς και ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια. «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια για να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, μέσω διαλόγου», υπογράμμισε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας τις προσωπικές ευχαριστίες του στον Νίκο Δένδια για τη σημερινή επίσκεψη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη. «Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες».

Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, είπε: Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε κάνει μια πολύ καλή είδηση αναφορικά με το θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας».

Τέλος, εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς «τον Νίκο Δένδια, τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος