Ν. Δένδιας: Δυστυχώς υπάρχει η μειονότητα μιας χώρας, της Τουρκίας, που δεν ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο

Κομβικό σημείο την 20η Ιουλίου για την ένταση που καλλιεργεί συστηματικά τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, έθεσε ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την φιέστα που στήνει ο Τούρκος πρόεδρος στα Βαρώσια ανήμερα της θλιβερής επετείου εισβολής στην Κύπρο. «Δυστυχώς, υπάρχει μία μειονότητα μίας χώρας, της Τουρκίας, η οποία για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Λίγες μέρες πριν την κάθοδο του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα και η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους της διπλωματικής έντασης. Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθαρίζουν για άλλη μια φορά τις θέσεις τους. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι μονόδρομος κι αυτονόητες οι δεσμεύσεις για το Κυπριακό.

Ειδικότερα ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε πως η κατάσταση των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο δεν είναι φέτος όπως εκείνες των περασμένων δυο χρόνων και πως ένας μεγάλος αριθμός χωρών της περιοχής μοιράζονται τις ελληνικές θέσεις για τον σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά, όπως ανέφερε, υπάρχει η μειονότητα της Τουρκίας. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για το εύρος των εντάσεων: η ημερομηνία ορόσημο η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο.

«Αυτό είναι η 20η  Ιουλίου όταν ο πρόεδρος Ερντογάν θα γιορτάσει την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματος της δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτό που θα συμβεί περιμένουμε να το δούμε. Επιτρέψτε μου να πω ότι ελπίζω φέτος, μετά από δυο χρόνια, να κάνω κάποιες διακοπές τον Αύγουστο, αλλά και πάλι θα δούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που ζήτησε να σεβόμαστε όλοι τους διεθνείς κανόνες «γιατί τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» δείχνοντας ουσιαστικά την Άγκυρα και την παραβατικότητά της.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος λέει πως δεν έχουμε ξεχάσει ποτέ το εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζουμε λόγω της «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην Κύπρο, όπως ο ίδιος ονομάζει την εισβολή της 20ης Ιουλίου.

Επιπλέον σήμερα, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ανακοινώθηκε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας υπέβαλε αίτηση για άδεια πραγματοποίησης ερευνών για πετρέλαιο στα τουρκικά χωρικά ύδατα που, σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό τύπο, βρίσκονται στα ανοιχτά της Σελεύκειας, βόρεια των κατεχομένων.

Με παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist o υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, τόνισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και οι παραβιάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο τόσο του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στα Βαρώσια. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να συμμετάσχει σε συνομιλίες ώστε να βρεθεί λύση.

Στην ίδια εκδήλωση ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τόσο για τα Δυτικά Βαλκάνια όσο και την Αν. Μεσόγειο.

Τέλος, σε παρέμβαση προς τον Αμερικανό πρόεδρο οι μεγαλύτερες ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ ζητούν να παρέμβει ο κ. Μπάιντεν προς τον Τούρκο πρόεδρο για να σταματήσει τα σχέδια που έχει για την Κύπρο.

Πηγή:  ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος