Αυστηρή απάντηση Δένδια στην Τουρκία: Δεν δικαιολογεί τις επανειλημμένες απειλές η προεκλογική περίοδος (video)

Array

Νέες ευθείες απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, αυτή τη φορά από το Μπαλί της Ινδονησίας, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Σύνοδος του G20. “Επιμένω ότι μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά” είπε, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η δήλωση, για να ξέρει η Ελλάδα τα όριά της. Η απάντηση ήρθε από τον Νίκο Δένδια, που υπογραμμίζει ότι οι απειλές Ερντογάν, αποδεικνύουν στους εταίρους την πραγματική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Λίγες μόνο ώρες μετά τις συναντήσεις του με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμμανουέλ Μακρόν, όπου για μια ακόμη φορά η Άγκυρα έγινε αποδέκτης προτροπής για αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Γάλλο πρόεδρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, από το Μπαλί, επανήλθε στο γνώριμο δρόμο της εμπρηστικής ρητορικής. Όπως δήλωσε: «Τέτοιες προσεγγίσεις, αυτή η στάση της Ελλάδας, αυτό που είπα, «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» το είπα ευγενικά και δεν πρόκειται να με κάνει να κάνω πίσω. Ναι, “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Σε αυτό το σημείο, είμαστε γείτονες, ξέρετε το νόμο της γειτονιάς».

Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να μην ξεπερνά τα όριά της και να πάρει μαθήματα από την ιστορία, λέγοντας: «Εμείς σε αυτό το σημείο λέμε. Γείτονα! Κοίτα να ξέρετε τα δίκια του γείτονα. Μην τσακωνόσαστε μαζί μας. Πού είναι η Τουρκία πού είσαστε εσείς! Προσέξτε. Μπορείτε να γεμίσετε όσα νησιά θέλετε, τίποτα από αυτά δεν θα σας ωφελήσει».

Η απάντηση, δια στόματος υπουργού Εξωτερικών, ήρθε από τη Ρώμη, με το Νίκο Δένδια να επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Αθήνας στη διεθνή νομιμότητα και να τονίζει: «Στην Τουρκία να είναι ουσιαστικά προεκλογική περίοδος, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι πειστική δικαιολογία για επανειλημμένες απειλές προς την Ελλάδα. Τις απορρίπτουμε ολοκληρωτικά αλλά είναι και χρήσιμες διότι αποδεικνύουν στους φίλους και συμμάχους μας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ολόκληρο τον κόσμο ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που στον 21ο αιώνα απειλεί μια γειτονική χώρα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και θέλουμε την ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των απειλών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι σημείωσε με έμφαση ότι δεν τίθεται ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που έχουν υπογράψει τόσο τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 όσο και αυτή των Παρισίων το 1947. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μονομερείς ενέργειες ή απειλές δεν συμβάλλουν στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως γνωρίζετε, η θέση της Ιταλίας, η θέση της ΕΕ, είναι ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου δεν είναι να δυνατόν να αμφισβητηθεί».

Αυταρχικό ηγέτη χαρακτήρισε τον Ερντογάν ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος συναντήθηκε με Έλληνες στο Σικάγο, κάνοντας σαφές ότι θα επιμείνει στην απαγόρευση πώλησης μαχητικών στην Τουρκία. Ο Αμερικάνος Γερουσιαστής σχολίασε πως: «Ο Ερντογάν, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια πρόκληση. Είναι αυταρχικός, είναι πολεμοχαρής. Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δε θα συμφωνήσω να πωληθούν F35 στην Τουρκία, δε θα έπρεπε να επιβραβεύουμε μία χώρα που είναι εχθρική στο γείτονά της».

Κρίσιμης σημασίας χαρακτηρίζει την επιβεβαίωση της στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία δήλωσε πως: «Στη Γερουσία σίγουρα έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που θα κρατήσει τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αλλά και με τη Βουλή, που περνάει στους Ρεπουμπλικάνους, δεν νομίζω ότι αυτό θα υπάρξει διαφορά».

Την ίδια ώρα, το εντεινόμενο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο σχολιάζει ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ασκώντας κριτική στη στάση Γαλλίας και Γερμανίας: «Νομίζω ότι η Ευρώπη, όσον αφορά τη μετανάστευση, έχει αφήσει μόνες τους την Ιταλία και την Ελλάδα. Το Παρίσι και το Βερολίνο δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να κατηγορηθούν για την προσπάθεια να ελέγξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αφίξεις».

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Τουρκία να καταβάλει 5.000 ευρώ σε ίδρυμα ελληνικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη για παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος