N. Aνδρουλάκης: Η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε – Θέλουμε και πρόοδο και περιεχόμενο και σχέδιο

Στη Βέροια μίλησε το βράδυ της Τρίτης 22/3 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του κόμματός του ως «μια εθνική ανάγκη οι δυνάμεις της προόδου, οι δυνάμεις του ρεαλισμού, οι πατριωτικές δυνάμεις που θέλουν την κοινωνία όρθια, χωρίς ανισότητες, με κοινωνική δικαιοσύνη, με εθνική αξιοπρέπεια, να ξαναγίνουν πολιτικά η ισχυρότερη παράταξη της χώρας».

Μιλώντας για θέματα, υγείας, οικονομίας, ακρίβειας, ενέργειας ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι: «Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, έλεγαν οι δεξιές συντηρητικές πολιτικές «τι τη θέλουμε τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ; Καλύτερες υπηρεσίες είναι οι ιδιωτικές, φθηνότερες για τον πολίτη». Ας δούμε τι έγινε με την πανδημία σε χώρες που δεν είχαν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο της ισχυρής δημόσιας υγείας. Ο COVID-19 ήταν η πανδημία των φτωχών και όχι όλων. Εμείς λοιπόν δεν πρέπει να μείνουμε στατικοί στο παλιό μας έργο. Πρέπει να το αναβαθμίσουμε και να κάνουμε μία καλύτερη υγεία και μία καλύτερη παιδεία, δημόσια για όλους. Για όλους τους πολίτες. Να πάρουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι 32 δισεκ. ευρώ. Οι Ιταλοί παίρνουν το 10% και κάνουν ισχυρότερη πρωτοβάθμια και ισχυρότερη δημόσια υγεία. Ξέρουμε όλοι το έλλειμμα που έχουμε στην πρωτοβάθμια υγεία. Δεν πρέπει να γίνει μία μεγάλη επένδυση με μόνιμο προσωπικό; 4% δίνουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης στο θέμα της υγείας. Για ποιο λόγο; Έχουμε καλύτερη από τους Ιταλούς; Όχι. Αλλά έχουμε μία άλλη κυβέρνηση με άλλες προτεραιότητες.

Εμείς δεν συζητάμε για τα θέματα αυτά. Βλέπουμε τι κάνουν άλλες χώρες. Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές, πώς βελτιώνεται η ζωή τους. Αν λοιπόν γίνεται κάτι κάπου αλλού, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη γίνεται και εδώ. Λαϊκισμός είναι να λες πράγματα που δεν γίνονται πουθενά. Άρα υπάρχει η δυνατότητα από αυτά τα 32 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης συν τα 72 στο σύνολο από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα επόμενα χρόνια, να γίνει μία ισχυρή παρέμβαση στον κοινωνικό πυλώνα της χώρας, που είναι πολύ κρίσιμος και για τις ανισότητες και για το δημογραφικό, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα κατά την ταπεινή μου άποψη και υπονομεύει και την κοινωνία και την οικονομία. Διότι, αν δεν κάνουμε κάτι, τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες, θα έχουμε έναν γερασμένο πληθυσμό, χωρίς εργατικά χέρια, χωρίς ζωτικότητα, χωρίς προοπτική. Πώς θα μείνουν οι συντάξεις ψηλά ή σταθερές αν δεν έχεις μία δύναμη των νεότερων γενεών να εργάζεται και να δίνει ζωή στα ταμεία; Πρέπει λοιπόν όλα αυτά να μπουν στο πεδίο της συζήτησης.

Στο δημογραφικό, πέρα από τον κοινωνικό πυλώνα, κρίσιμο σημείο είναι το κόστος ζωής, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Σήμερα, ποιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόστη της ζωής; Η πολύ μεγάλη αύξηση των ενοικίων, όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η εποχή της πανδημίας άφησε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Αυξάνει το κόστος στα ακίνητα, αυξάνει το κόστος στα ενοίκια. Τι κάνουμε; Κάνουμε κάτι; Προχθές είπε ο πρωθυπουργός ότι «ναι, το έχουμε και αυτό στην ατζέντα μας».

Για να δείτε πόσο περιφρονεί τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης, στο Ταμείο Ανάκαμψης βάλαμε 70 σπίτια στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Όταν οι Πορτογάλοι έβαλαν 26.000, οι Ισπανοί 10.000, οι Ιταλοί 20.000 και οι Γερμανοί αντίστοιχα μεγάλο αριθμό. Γιατί όλοι οι λαοί έχουν τα ίδια προβλήματα. Και ιδιαίτερα χώρες με μεγάλο δημογραφικό επενδύουν στην κοινωνική κατοικία. Όχι δωρεάν, απλά να τη νοικιάζουν με χαμηλού κόστους ενοίκια σε ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, σε νέα ζευγάρια, για να μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Ενώ λοιπόν τα άλλα κράτη από το Ταμείο Ανάκαμψης χτίζουν τον κοινωνικό πυλώνα που θα αντιμετωπίσει το δημογραφικό και τις ανισότητες, εμείς το κάνουμε ένα νέο ΕΣΠΑ χωρίς κανένα όραμα. Ούτε για τον πρωτογενή τομέα, ούτε για την μεταποίηση, ούτε για την ενεργειακή αυτονομία. Γιατί;

Πάμε λοιπόν στην ενέργεια. 5,4 φορές έχει ανέβει το τιμολόγιο στην Ελλάδα, 3,4 ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για ποιο λόγο μια τέτοια μεγάλη διαφορά; Η ΝΔ μίλησε για απολιγνιτοποίηση, που είναι μία ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική. Δεν είναι απολιγνιτοποίηση, είναι απανθρακοποίηση. Δεν λέει η Ευρώπη «αφήνουμε το λιγνίτη για να πιάσουμε το φυσικό αέριο». Λέει: «σιγά-σιγά εγκαταλείπουμε τα ορυκτά καύσιμα». Και τα δύο αυτά ορυκτά καύσιμα είναι. Άλλο όμως να έχεις ένα δικό σου ορυκτό καύσιμο και άλλο να αφήνεις το δικό σου ορυκτό καύσιμο και να προσδένεσαι σε ένα ξένο ορυκτό καύσιμο, χωρίς να λογαριάζεις τις γεωπολιτικές κρίσεις που μπορεί να κάνουν ευάλωτη την οικονομία σου σε αυτού του είδους την εξάρτηση. 25% ήταν η αύξηση της εξάρτησής μας σε φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ενεργειακή κρίση. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα.

Και κάποιοι μιλάνε για τη Γερμανία. Μα η Γερμανία σχεδόν σταμάτησε την πυρηνική παραγωγή μετά τη Φουκουσίμα, αλλά δεν αύξησε το μείγμα της στο φυσικό αέριο όπως κάποιοι λένε εύκολα στην Ελλάδα, λόγω του Nord Stream που δεν τελείωσε. Αύξησε τις ΑΠΕ. Όποιος πάρει το γερμανικό μείγμα από το 2011 μέχρι το 2021, βλέπει ότι καταρρέει η πυρηνική ενέργεια, μένει σταθερό το φυσικό αέριο και αυξάνεται πάρα πολύ η παραγωγή σε ΑΠΕ. Τι έκαναν όμως που δεν κάνουμε εμείς; Δεν έδωσαν σε πέντε μεγάλες εταιρείες το προνόμιο να κάνουν μόνο φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Διέχυσαν σε όλη την κοινωνία, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλους τους παραγωγούς τη δυνατότητα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μεταποιητές, μέσα από χιλιάδες ενεργειακές κοινότητες, μέσα από ένα καλό ενεργειακό δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν, άρα να έχουν θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από τη φθηνή ενέργεια που έχουν. Γιατί δεν έγιναν αυτά στην Ελλάδα; Και, άντε, δεν γίνονταν πριν από μερικά χρόνια. Τώρα, με όλα αυτά που ζούμε γιατί δεν γίνονται; Διότι, η ΝΔ συνεχίζει μία συμπεριφορά που δεν βοηθά τον τόπο. Να δημιουργήσει μόνιμες δομές και δίκαιης κατανομής, αλλά και ουσιαστικά ισχυρής εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Εμείς λοιπόν το προτείνουμε; Από το ταμείο ανάκαμψης, να επενδύσουμε στα δίκτυα. Αυτό είναι ένα μεγάλο εθνικό έργο για τις επόμενες γενιές. Η χώρα είναι ενεργειακά απομονωμένη, με δίκτυα και προς τρίτες χώρες αλλά και εσωτερικά. Ώστε να μην υπάρξει το άλλοθι, ότι επειδή δεν έχουμε καλό δίκτυο, δεν θα βάλουμε χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες, σε όσους φτωχούς Έλληνες, ή σε όσους ευάλωτους Έλληνες της μεσαίας τάξης, θέλουν και το εξοικονομώ. Το εξοικονομώ, πρέπει να πηγαίνει μαζί και με αυτή την πολιτική, για να είναι πραγματικό εργαλείο θωράκισης των Ελλήνων από την ενεργειακή φτώχεια. Γιατί μπορεί να έχει κυκλικά χαρακτηριστικά η σημερινή κρίση. Μπορεί να μην τελειώσει αύριο το πρωί. Μπορεί να φρενάρει, αλλά να έρθει ξανά τον Χειμώνα. Ο καλός κυβερνήτης κάνει καλό κουμάντο και κάνει σχεδιασμό, ώστε να γνωρίζει πως ότι πρόβλημα και να έρθει στο μέλλον, έχει δημιουργήσει πρόληψη. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο τη νέα εποχή».

N. Aνδρουλάκης: Η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε – Θέλουμε και πρόοδο και περιεχόμενο και σχέδιοΑναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που πυροδοτεί, ο κ. Ανδρουλάης ανέφερε πως: «Ζούμε έναν πόλεμο. Έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Έναν πόλεμο σε μια χώρα τέσσερις φορές όσο η Ελλάδα. Για φανταστείτε, η Συρία με όλα αυτά που έζησε, είναι τρεις φορές λιγότερο όσο η Ουκρανία.

Φανταστείτε να διαλυθεί αυτή η χώρα. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, εκατομμύρια πρόσφυγες; Χιλιάδες νεκροί.

Τι κάνει η Ευρώπη; Τι κάνουμε εμείς; Ποια είναι η άποψή μας; Εμείς δεν είμαστε με τον έναν ή τον άλλον. Εμείς κινούμαστε αξιακά. Είμαστε η χώρα που έζησε την κυπριακή τραγωδία. Την βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα». Έχουμε έναν γείτονα ο οποίος μιλάει αναθεωρητικά. Έχει έναν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή που δημιουργεί αστάθεια. Που διαπαιδαγωγεί τον λαό του σε μια πολιτική που δεν βοηθά τη σταθερότητα και την ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή.

Μήπως το ίδιο δεν ζουν και οι ανατολικοί λαοί; Με τις αναθεωρητικές, αυτοκρατορικές βλέψεις του Πούτιν; Εμείς λοιπόν τι θέλουμε για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Θέλουμε ευημερία και σταθερότητα.

Και δεν είμαστε με τον έναν ή τον άλλον. Και αυτά τα ευχολόγια ότι ανήκουμε εδώ ή ανήκουμε εκεί, όπως λέει ο κύριος Μητσοτάκης. Τι σημαίνει σήμερα «ανήκουμε στη Δύση» που είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας; Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού πολιτισμού, είναι η μάνα του δυτικού πολιτισμού. Σε όποιο μουσείο και να πας στην Ευρώπη βλέπεις την έμπνευση των μεγάλων δημιουργών από την αρχαία Ελλάδα, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Τους ρωμαϊκούς νόμους και τη χριστιανική παράδοση. Αυτή είναι η Δύση.

Δεν ανήκουμε. Είμαστε η μάνα αυτού του πολιτισμού. Αλλά εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Η χώρα μας και ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ακλόνητα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Όποιος και να το καταπατά, είτε Ρώσος είτε Αμερικάνος είτε οποιοσδήποτε άλλος. Είμαστε ένας λαός που ένιωσε τη βαρβαρότητα. Έχουμε νιώσει στην ιστορία μας, οι πρόσφυγές μας, οι πληγές της χώρας, του λαού αυτού είναι η βαρβαρότητα.

Όταν δεν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, τα επιχειρήματά μας είναι πάρα πολύ απλά. Θέλουμε ευημερία και ασφάλεια. Δεν θέλουμε αντιπαλότητες. Και πρέπει η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις. Χρειάζεται ευρωστρατός. Χρειάζεται να υπάρχει κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, κοινή εξωτερική πολιτική. Να γνωρίζει η Τουρκία όταν κάνει παραβιάσεις ότι θα υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν υπάρχει καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών θα έχει την ίδια τύχη που έχει και σήμερα ο κύριος Πούτιν, με ισχυρές κυρώσεις, για να καταλάβει ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Και όχι βέβαια να αγοράζουμε εμείς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων αλλά συγχρόνως κάποια άλλα κράτη να εξοπλίζουν την Τουρκία. Αυτό είναι ανήθικο, παράλογο. Και προσβάλει τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό λοιπόν το πιστεύω, το έχω διεκδικήσει, έχει ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να γίνει κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική να σταματήσουν να πωλούν όπλα στην Τουρκία.

Τα λέω όλα αυτά, διότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε γεμίσει fake news. Λένε κάποιοι «η Τουρκία έχει ρόλο» γιατί είναι λέει ουδέτερη. Πού είναι ουδέτερη η Τουρκία; Μα η Τουρκία είναι ο βασικός παράγοντας που εξοπλίζει την Ουκρανία.

Απλά η Τουρκία δεν έχει βάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως δεν έχει βάλει ούτε η Κίνα. Και είναι παράλογο να τα λένε όλα αυτά άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσαν από το ’15 μέχρι το ’19, όταν μπήκαν όλες αυτές οι κυρώσεις. Όταν μπήκαν όλες αυτές οι κυρώσεις κυβέρνηση ήταν ο κύριος Τσίπρας. Άρα είναι άλλος λόγος που η Τουρκία έχει έναν δίαυλο με τη Ρωσία και είναι το οικονομικό ζήτημα και όχι τα θέματα εξοπλισμών.

Τα λέω αυτά για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Εμείς κάνουμε αξιακή πολιτική, δεν κάνουμε πολιτική κατά το δοκούν. Διότι όταν θέλεις αλληλεγγύη, πρέπει να δίνεις και αλληλεγγύη. Όταν θες να είσαι αξιόπιστος, πρέπει να είσαι σταθερός. Η Ελλάδα στο τιμόνι της θέλει και προοδευτική δύναμη και αξιόπιστη δύναμη και ρεαλιστική δύναμη για να νιώθει ο ελληνικός λαός ότι έχει ισχυρή παρέμβαση στο ευρωπαϊκό πεδίο. Κι όχι να έχει ηγεσίες οι οποίες περιφρονούνται, διότι δεν λειτουργούν αξιακά και σταθερά και δεν έχουν σχέδιο για τα μεγάλα αυτά ζητήματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος