Ν. Ανδρουλάκης στο ΕΡΤNews: Προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία μόνο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας

Συνέντευξη στην εκπομπή “Συμβαίνει στην Ευρώπη” του ΕΡΤNews και τον Γιώργο Παπαγεωργίου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναλύοντας ποια είναι τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που θα επηρεάσουν την κρίση των ψηφοφόρων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Πολλοί ψηφοφόροι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη επιλέγουν με εθνικά κριτήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να συζητάμε για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, διότι έτσι διαπαιδαγωγούμε και την κοινή γνώμη, αλλά οριοθετούμε και για ποιο λόγο μπορούν να μας ψηφίζουν και πως μεταφράζεται η δύναμη που μας δίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί ο καθένας από μας εκπροσωπεί μια διαφορετική πολιτική οικογένεια” τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

“Τώρα τα μεγάλα θέματα για μένα είναι η γεωπολιτική ασφάλεια. Η οικονομική ανάπτυξη με προτεραιότητα να επαναπατρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μεγάλα τμήματα της παραγωγικής βάσης που έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια στις τρίτες χώρες και κυρίως στην Κίνα. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό θέμα τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και επίσης θεωρώ πολύ σημαντική πρόκληση το κράτος δικαίου πλέον, διότι για πάρα πολλές δεκαετίες η Ευρώπη ήταν ο φάρος της διάκρισης των εξουσιών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και στην Ανατολή, αλλά δυστυχώς και σε χώρες έκπληξη, όπως είναι η Ελλάδα, να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στο κράτος δικαίου και στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα” πρόσθεσε.

Για το ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πρωταγωνίστησε σε αυτή την ιστορία “διότι εγώ ήμουν το θύμα μιας πλεκτάνης οργανωμένης από ένα παρακράτος που προερχόταν από τον σκληρό πυρήνα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη. Στην Ευρώπη οι δημοκρατικές δυνάμεις, όχι μόνο οι δικές μας και από την ευρωπαϊκή Δεξιά δεν τα δέχονται αυτά τα πράγματα. Γι αυτό υπήρξε ένα ψήφισμα που το αγκάλιασαν και γι αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα θέματα, την προσπάθεια συγκάλυψης κι άλλα ζητήματα, πάρα πολλές πολιτικές ομάδες, οι φιλελεύθεροι του κυρίου Μακρόν, οι Πράσινοι, Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλδημοκράτες, ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος. Μόνο η ακροδεξιά ήταν απέναντι. Οπότε θεωρώ ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στο να αλλάξει πορεία.
Πρέπει να σταματήσει να εκθέτει τη χώρα
. Έχει εκθέσει τη χώρα ο Μητσοτάκης σε αυτά τα θέματα
“.

Εγώ το μόνο για το οποίο θέλω να πω περισσότερο είναι ότι δεσμεύομαι στους πολίτες ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μου όχι ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως ένας υπεύθυνος πολίτης, γιατί δεν θέλω η χώρα μου, η κοινωνία μου, να βιώνει τέτοιες πρακτικές που έπρεπε να είναι πραγματικά ένα κακό παρελθόν“.

Σε ερώτηση τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επόμενη θητεία απάντησε: “Για τα θέματα της γεωπολιτικής ασφάλειας θέση μας είναι η δημιουργία του Ευρωστρατού, της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Αυτά τα δύο είναι σημαντικά γιατί ειδικά για την Ελλάδα θα παράξουν μια γεωπολιτική ασφάλεια, σε όλες τις χώρες της περιφέρειας, από τη Φινλανδία και τη Σουηδία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι εμείς είμαστε στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει γεωπολιτική ασφάλεια. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει και ένα σκέλος συμπληρωματικό, αυτόνομο Ευρωστρατού, ώστε να ξέρει οποιοσδήποτε ηγέτης της Τουρκίας ότι μία επιθετική κίνηση κατά μίας χώρας θα έχει άμεση απάντηση, ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά“.

Σχετικά με την προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία είπε ότι η θέση του είναι: “Μόνο σε ένα πλαίσιο σεβασμού των συνθηκών καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό σημαίνει, αν θέλει η Τουρκία να λύσουμε το μόνο και ένα θέμα που αναγνωρίζουμε και είναι η χάραξη θαλασσίων ζωνών μόνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και γι αυτό το θέμα. Πρέπει αυτά να είναι μια ευρωπαϊκή στρατηγική, δηλαδή να είναι τα θέματα ευρω-τουρκικά. Τα σύνορά μας δεν είναι μόνο σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η ΑΟΖ δεν είναι μόνο ΑΟΖ της Ελλάδας, είναι και της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν με αυτόν τον τρόπο να καταλαβαίνει η Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό και όχι με παζάρια στα οποία δεν πρέπει να μπει με κανέναν τρόπο οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Τώρα τι έχω κάνει γι αυτό ως ευρωβουλευτής: είμαι ο πρώτος που έθεσα σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και μάλιστα σε ένα φάκελο, και αυτό για μένα είναι το σημαντικό για το μέλλον, που λέει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κοινοί κανόνες για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων προς τρίτες χώρες. Δηλαδή δεν μπορεί να εξάγει η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η οποιαδήποτε χώρα όπλα σε ένα κράτος που είναι τρίτο κράτος αλλά αυτό το κράτος, είτε μέσω επιθετικών πολιτικών, είτε μέσω τρομοκρατίας, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια“.

Για τη συζήτηση για κατάργηση του βέτο ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: “Άλλο το βέτο το ενωσιακό, αυτό δεν καταργείται. Όταν μία χώρα θέλει να μπει στην Ευρώπη αυτό το βέτο το ενωσιακό υπάρχει. Εγώ μιλώ για το βέτο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρώσεων. Δηλαδή δεν μπορώ εγώ να θέλω να βάλω κυρώσεις στην Τουρκία και επειδή ο Όρμπαν τα έχει καλά με τον Ερντογάν, επειδή δεν ψηφίζει την ομοφωνία, να είναι αποτρεπτικό για τις κυρώσεις. Άρα μιλάμε γι αυτό, όχι για το άλλο βέτο. Το άλλο θα υπάρχει. Και νομίζω ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα φορολογικά θέματα πρέπει να φύγουμε από την ομοφωνία“.

Ψηφίσαμε με μεγάλη χαρά το 2014 τον Γιούνκερ, παρόλο που ήταν ένα πολιτικό πρόσωπο από μια άλλη πολιτική ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και είμαι χαρούμενος για την επιλογή μου γιατί αυτός ο άνθρωπος ήταν φιλέλληνας, βοήθησε την Ελλάδα τα δύσκολα χρόνια να μείνει στο ευρώ. Ήταν ένας οραματιστής. Κι επίσης χαίρομαι που δεν ψήφισα την κυρία Φον Ντερ Λάιεν, παρόλο που πολλοί σοσιαλιστές την ψήφισαν, γιατί δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό βάρος σε μια κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και της γεωπολιτικής κρίσης της ευρύτερης, να παίξει η Ευρώπη πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι αυτό ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι ένας γραφειοκράτης. Πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο με βάρος και κύρος, που να μπορεί να κάνει την Ευρώπη έναν ισχυρό παίχτη στις ευρύτερες ανακατατάξεις και προκλήσεις. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή από τα πρόσωπα που συζητιούνται κάποιο τέτοιο άνθρωπο, ο οποίος να μπορεί να πρωταγωνιστήσει με πολύ μεγάλο κύρος σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι όπως είναι ο υποψήφιός μας ο Νικολά Σμιτ, ο οποίος με το έργο του έχει αποδείξει μεγάλη ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα, στα εργασιακά ζητήματα, στα ζητήματα ανισοτήτων και μπορεί να κάνει πάρα πολλά και θετικά πράγματα και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πιο αδύναμους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης“.

Εάν οι πολίτες στηρίξουν πρόσωπα και κόμματα φιλοευρωπαϊκά που μπορούν να υπηρετήσουν το όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης των λαών και όχι έναν μηχανισμό του γαλλογερμανικού άξονα, τότε θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Γι αυτό λέω, πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες ότι κάθε ψήφος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι φρένο (στην ευρωπαϊκή ενοποίηση). Δεν είναι γκάζι. Κάθε ψήφος στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έχει καταψηφίσει απίστευτα πράγματα υπέρ των ενωσιακών διαδικασιών είναι φρένο. Δεν είναι γκάζι. Οι μόνοι που έχουν σταθερή άποψη για κοινά μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να πάμε σε μία εποχή σύγκλισης, γιατί ζούμε την εποχή της απόκλισης των κοινωνιών και των κρατών, πάμε σε ανισότητες στην Ευρώπη, είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ιστορικά οι σοσιαλιστές υπηρέτησαν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο υγείας, παιδείας και μια πιο δημοκρατική Ευρώπη. Γι αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που εκπροσωπώ στην Ελλάδα αυτή την πολιτική οικογένεια και εργάσθηκα περίπου εννιά χρόνια γι αυτές τις ιδέες, γι αυτές τις αξίες. Και θέλω να σας πω κλείνοντας, το ότι η Ελλάδα θα πάρει δύο Καναντέρ δωρεάν με τα χρήματα των ευρωπαϊκών λαών, που είναι έμπρακτη αλληλεγγύη για την Πολιτική Προστασία είναι γιατί αυτό έχει την υπογραφή μου. Και έχει μήνες ολόκληρους διαπραγματεύσεων με Γερμανία, Πορτογαλία σε δύο διαφορετικές προεδρίες με πολλές πολιτικές ομάδες.

Το ότι έρχονται κάθε καλοκαίρι εδώ εκατοντάδες πυροσβέστες δωρεάν και επίγεια μέσα για να βοηθήσουν την ελληνική Πυροσβεστική σε πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές είναι γιατί δούλεψα αυτό το φάκελο σε δύο διαφορετικές θητείες. Φτάσαμε να έχει 3,1 δισεκατομμύρια προϋπολογισμό, όπως επίσης η δίκαιη πράσινη μετάβαση. Το 2016 κατέθεσα τροπολογία και η Ελλάδα πήρε χρήματα από την Εμπορία Ρύπων για να τα επενδύσει στο δίκτυο και στη διασύνδεση των νησιών. Γιατί από τότε τι βλέπαμε και τι έβλεπα προσωπικά: ότι χωρίς δίκτυο δεν μπορείς να πας σε ένα εκδημοκρατισμό παραγωγής των ΑΠΕ, με μικρά πάρκα σε παραγωγούς, καταναλωτές, κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς, για να μην είναι αυτή η πράσινη μετάβαση των ΑΠΕ μια μπίζνα μόνο της εγχώριας ολιγαρχίας. Εμείς λοιπόν σταθήκαμε οραματικά και ιδεολογικά σε αυτές τις προκλήσεις. Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή συντήρηση και ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν σταθερά εμπόδιο σε αυτές τις πολιτικές. Ξέρετε γιατί; Διότι δεν κινούνται αξιακά. Αξιακά λοιπόν, σταθερά, θεσμικά και πατριωτικά οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήταν πάντα υπέρ και του κράτους δικαίου, αλλά και συγχρόνως της ενοποίησης με ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο” κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος