Ν. Αναστασιάδης: Μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μου θα συνεχίσω τις άοκνες προσπάθειες για επίτευξη λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο

Array

Στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, καθώς και στην κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση τους, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά τη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την ευκαιρία της 246ης επετείου από την Ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στον χαιρετισμό του στη δεξίωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μια εξαίρετη και συνεχώς αναβαθμιζόμενη εταιρική σχέση των δύο χωρών που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας πως είναι κοινό το όραμα για περαιτέρω ενδυνάμωση της.

Αναφερόμενος στις δράσεις που συνέβαλαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την υπογραφή της Δήλωσης Πρόθεσης για Θέματα Ασφάλειας, την κοινή δέσμευση και στενή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της διακίνησης προσώπων και ναρκωτικών, καθώς και για συνεργασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Επεσήμανε ακόμα την «αμερικανική επένδυση», όπως ανέφερε, στο κέντρο CYCLOPS, «ένα εξαίρετο περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο», καθώς και τη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή, αλλά και στη στήριξη των ΗΠΑ προς τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας της Κύπρου και στο EastMed Gas Forum.

Σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κος Αναστασιάδης είπε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή και στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού, σημειώνοντας την ανάγκη να επικρατήσει η λογική και η διπλωματία.

Υπογράμμισε τις ομοιότητες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα προσχήματα ήταν τα ίδια.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, προσβλέποντας στο μέλλον, συνεχίζει να προωθεί πρωτοβουλίες και ιδέες που συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στη βάση και της δικής του πρότασης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

«Μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μου θα συνεχίσω τις άοκνες προσπάθειες για επίτευξη λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο επί της συμφωνημένης βάσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «είναι τεράστιας σημασίας το να παραμείνουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας προσηλωμένοι στη συνέχιση του διαλόγου, και στο να εγκαταλείψουν τα όποια προσχήματα και απαράδεκτες αξιώσεις και προαπαιτήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχής και τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό, περιλαμβανομένης και της στάσης τους σε ό,τι αφορά την ανάγκη η Άγκυρα να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Aνταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος