Μύδροι Μενέντεζ κατά της Άγκυρας – Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου

Ως τον μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο υπέδειξε από το βήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ την Τουρκία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστκά: «Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτή την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία».

Ώρες νωρίτερα, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ αντανακλούσαν τη δυσφορία, αλλά και την αμηχανία της Άγκυρας απέναντι στο κλίμα, που διαμορφώνεται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μας λένε ότι τα αεροπλάνα (F-16) θα μας τα δώσουν, αλλά θα το κάνουν με όρους, διότι έτσι θέλει η Ελλάδα. Εμείς είπαμε ανοιχτά ότι δεν θα δεχτούμε τέτοιου όρους. Εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη δουλειά που πρέπει να γίνει στο Κογκρέσο και τη Γερουσία, αυτό αναμένουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος επιτροπής Διεθνών Σχέσεων γερουσίας ΗΠΑ, τόνισε απο την πλευρά του:

«Παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ η Τουρκία, προκαλεί την κυριαρχία της Ελλάδας με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Η παραβίαση του εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά από οποιαδήποτε χώρα και ακόμη περισσότερο από συμμαχική χώρα».

Παρά το αρνητικό κλίμα, που διαμορφώνεται για την Τουρκία, οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται.

Μη Επανδρωμένο αεροσκάφος στις 2 τα ξημερώματα πραγματοποίησε υπέρπτηση στα 19.000 πόδια πάνω από τη Λέβιθα. Στις 9 και στις 11 το πρωί άλλο UAV έκανε δυο υπερπτήσεις στα 29.000 & 19.000 πόδια πάνω από την Κανδελιούσα. Συνολικά έγιναν 86 παραβιάσεις.

Τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά από τον Ιανουάριο ως σήμερα έχουν εισβάλει στον εθνικό εναέριο χώρο 4734 φορές. Και έχουν παραβιάσει το FIR Αθηνών 1138. Οι υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος έφτασαν τις 138 και οι αερομαχίες τις 136.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γιώργος Τσούνης, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα στέλνει το μήνυμά του, τασσόμενος κατά κάθε μορφής αναθεωρητισμού λέγοντας: «Η ευρεία υποστήριξη προς την χώρα έδειξε ότι οι απρόκλητες επιθέσεις σε κυριαρχία, ανεξάρτητα κράτη δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και θα έχουν πολύ ψηλό τίμημα»

Και η Ιταλία στέλνει το δικό της μήνυμα στην Άγκυρα. Όπως φαίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πλωτό γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ, βρίσκεται από το διακριτικό βλέμμα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ώρα που η Άγκυρα διαμαρτύρεται πως Ελληνικά F-16 έβαλαν στο στόχαστρο τους τουρκικά, την ώρα που συνόδευαν Β-52-γεγονός που διέψευσε το υπουργείο Εθνικής άμυνας- τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ όπως φαίνεται και στις εικόνες πετούν φτερό με φτερό με τα Ελληνικά αεροσκάφη.

Το Β-52 πλαισίωσαν από το FIR Σκοπίων τα Ελληνικά F-16, ενώ δυτικά της Πελοποννήσου στην άσκηση έλαβαν μέρος Ιταλικά μαχητικά. Λίγο αργότερα το Β-52 έφτασε κοντά στην Αττική και το πλήρωμά του οδηγήθηκε σε εικονικό βομβαρδισμό από στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος