«Μπούμερανγκ» στην Άγκυρα η απόπειρα σπίλωσης της Ελλάδας (video)

Array

Αήθη επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο, την Παρασκευή. Κατηγόρησε την Αθήνα ότι συκοφαντεί την Τουρκία, κάνοντας μάλιστα λόγο για fake news. Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, που φέρνει το θέμα στον ΟΗΕ και την ΕΕ. Η Άγκυρα, όμως, επιμένει να προκαλεί, με νέες δηλώσεις του Τσελίκ, που στρέφεται και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μπούμερανγκ στην Τουρκία γυρίζει η επιχείρηση σπίλωσης της Ελλάδας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς η Αθήνα διεθνοποιεί τη χυδαία ενέργεια της Άγκυρας να στείλει σε ελληνικό έδαφος τους 92 ανθρώπους, γυμνούς και με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Η ελληνική πρωτεύουσα ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, επισήμανε ότι: «Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη FRONTEX, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Έχω ήδη ενημερώσει και τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης και θα κάνω έναν κύκλο επαφών ώστε δια ζώσης να τους δείξω τις φωτογραφίες, έχουμε και άλλο υλικό, έχουμε βίντεο».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί ν’ αντιστρέψει την πραγματικότητα, εξαπολύοντας προκλητικότατες εκφράσεις όχι μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά και της FRONTEX.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Πρέπει πραγματικά να είσαι ξεδιάντροπος και ασυνείδητος για να προσπαθείς να δείχνεις σωστός ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση, όπως η Ελλάδα. Μόνο η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό.  Το ιστορικό της Ελλάδας και του υποστηρικτή της, της Frontex, είναι προφανές. Από την άλλη, όπως είπα πριν από λίγο, η Frontex είναι συνένοχη».

Άμεση η απάντηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος μάλιστα είχε δείξει εκ του σύνεγγυς στην αρμόδια επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον το οπτικοακουστικό υλικό με τους 92.

Σε μήνυμά του στο twitter o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρει: «Είναι μεγάλο θράσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Έβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατέγραψε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης σε επιστολή την οποία απεύθυνε στην Ίλβα Γιόχανσον και τους 27 ομολόγους του.

Στην επιστολή  αναφέρεται: «Οι μετανάστες, που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι μεταφέρθηκαν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, με τουρκικά οχήματα, πριν επιβιβαστούν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν στην Ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν πέσει θύματα ληστείας- σωματικών βλαβών-προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό των τουρκικών αρχών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτεια της να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Περί έσχατου εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση να ασκήσει περισσότερη πίεση στη διεθνή κοινότητα.

«Πρέπει να καταγγελθεί η απαράδεκτη συμπεριφορά της σε όλα τα φόρα, από την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έως τον ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε μήνυμά της στο twitter αναφέρει: «Καταδικάζουμε αυτού του είδους τη σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση και καλούμε για πλήρη έρευνα του συμβάντος».

Για την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που τόνισε πως: «Θα έχω, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω το Συμβούλιο για το δήθεν “μνημόνιο” που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Ένα “μνημόνιο”, το οποίο δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Νέο παραλήρημα, αυτή τη φορά από τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, με μια νέα παραλλαγή της απειλής «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε: «Η βούληση μας είναι η ειρήνη. Αλλά αν έχετε μια επιθετική στάση απέναντί μας, εάν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό, τότε το λογισμικό θα αλλάξει. Το λογισμικό “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”, μπαίνει στο παιχνίδι».

Ακόμα 57 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, σημειώθηκαν από τουρκικά αεροσκάφη.

Μετά το σόου του Ερντογάν στον ΟΗΕ με τις φωτογραφίες νεκρών παιδιών, η Τουρκία επανέρχεται στην αντιστροφή της πραγματικότητας και η Ελλάδα περνάει στην αντεπίθεση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία, όταν αποκαλύπτεται ότι εργαλειοποιεί μετανάστες, ζητάει και τα ρέστα.

Εκ των πραγμάτων, η ενημέρωση της διεθνούς γνώμης και των διεθνών οργανισμών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, «ανάχωμα» στον εμμονικό τουρκικό αναθεωρητισμό. Ενόχληση της Τουρκίας για τη διεθνοποίηση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Σχόλιο: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος