Τουρκία: Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας – Μπλόκο από το Κογκρέσο στην πώληση των F-16 (video)

H Τουρκία πιέζει την Ουάσιγκτον για την πώληση των F-16 αλλά οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή πλεύσης από την αμερικανική κυβέρνηση, βρίσκει προσκόμματα στην αρνητική στάση του Κογκρέσου.

Aπό τις ΗΠΑ η Λένα Αργύρη αναφέρει για την ΕΡΤ:  «Στην Ουάσιγκτον έχει ήδη διαμορφωθεί κλίμα κατά της τουρκικής πρότασης για τα F16 και στο Κογκρέσο, που έχει και τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

Καμία συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει, καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, χωρίς την τελική έγκριση του Κογκρέσου. Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τις στηρίζει και μια πολύ ισχυρή συμμαχία οργανώσεων εδώ στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής το Ελληνοαμερικάνικο λόμπι.

Κατά τα λοιπά βρισκόμαστε εν αναμονή της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος φτάνει το Σάββατο και με αφορμή αυτή την ιστορικής σημασίας επίσκεψη είχαμε και επιστολή από 50 γερουσιαστές προς τον πρόεδρο Μπάιντεν με την οποία τον καλούν να αποδώσει στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας όλες τις απαιτούμενες τιμές».

Ο Ερντογάν, από την άλλη, υποστηρίζει πως η Τουρκία θα πάρει πίσω το 1,4 δισ. που, όπως λέει, έχει πληρώσει για τα F-35. Και την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι πυροδοτεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστολή

Επιστολή προς τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, με την οποία εκφράζεται η έντονη αντίθεση του Κογκρέσου στο ενδεχόμενο αγοράς F16 απο την Τουρκία, κυκλοφορεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για συγκέντρωση υπογραφών. Οι Βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης και Καρολάιν Μάλονι στην επιστολή αναφέρουν: “Σχετικά με την φερόμενη επιστολή ενδιαφέροντος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκίας σε σχέση με την προσπάθειά της να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να προχωρήσει στην αναβάθμιση αρκετών από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής.

Όπως γνωρίζετε, το 2017 το Κογκρέσο υιοθέτησε και ο πρόεδρος υπέγραψε τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Ενώ ο νόμος CAATSA προχωρούσε, και παρά την πρόθεση του Κογκρέσου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Παρά τις τριετείς προσπάθειες για εξεύρεση λύσης που θα απέτρεπε την Τουρκία να παραβιάσει τον νόμο CAATSA, η Άγκυρα επέμεινε στην απόκτηση και ενεργοποίηση των ρωσικών S-400 και επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει «40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει σχεδόν 80 από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της».

Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρότειναν την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16», αλλά η αναφερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Έχουμε σημειώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή ενδιαφέροντος, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει επιστολές ενδιαφέροντος πριν από την ενημέρωση του Κογκρέσου.

Πιστεύουμε ότι οι εκτεταμένες αναφορές στον Τύπο για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πιθανή πώληση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την αντίθεσή μας:

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή των κυρώσεων CAATSA, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να συμμορφωθεί με τους αμερικανικούς νόμους ή να αντιμετωπίσει τους λόγους που οδήγησαν στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και το πάγωμα στις αγορές αμερικανικών όπλων από το Κογκρέσο. Πράγματι, μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400.

Κατά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του, ο υποψήφιος του πρόεδρου Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία, ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις CAATSA εάν αποκτήσει επιπλέον ρωσικά οπλικά συστήματα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο συμφωνούμε. Δεδομένου ότι αυτή φαίνεται να είναι η θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κογκρέσου, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η επιστολή ενδιαφέροντος της Τουρκίας υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος σήμα στην Τουρκία και της δίνει λόγο να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές σχέσεις της με τη Ρωσία.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν οι σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη ταυτόχρονη λειτουργία S-400 και F-35. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η αναβάθμιση σε Block 70 ενέχει παρόμοιους κινδύνους εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει ρωσικά S-400. Δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για εμάς και τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον βρίσκουμε αποδεκτό.

Τέλος, με δεδομένες τις κυρώσεις CAATSA που ήδη έχουν επιβληθεί, αναμένουμε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο μέσω της πλαγίας οδού, για παράδειγμα, πώληση αεροσκαφών σε μια οντότητα διαφορετική από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων. Θεωρούμε ότι τέτοιες απόπειρες παρακάμπτουν το Κογκρέσο και θα εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό αυτής της δυνητικής αγοράς, εάν η κυβέρνηση επιμείνει να αγνοήσει την πρόθεση του Κογκρέσου.

Μοιραζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα τον πετύχουμε εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του αμερικανικού νόμου και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη η Αριάνα Φερεντίνου αναφέρει: «Σχεδόν καθημερινές πλέον οι απειλητικές και γεμάτες εκνευρισμό ανακοινώσεις από το ΤΥΠΕΞ. Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Τανζού Μπιγκίτζ σε δημοσιογραφική ενημέρωση κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία “ότι κάνουν βήματα για να αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Θα απαντήσουμε σε αυτές οι προκλήσεις τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, απείλησε ο Μπιλγκίτζ και πρόσθεσε:

“Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με όλα τα μέτωπα ανοικτά, ο πρόεδρος Ερντογάν επέστρεψε σήμερα από τη Δυτική Αφρική. Ήδη πριν πατήσει το πόδι του στην Τουρκία είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί. Φάνηκε πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που πλήρωσε ως αγοραστής και συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των μαχητικών Φ35, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ανταποκρίσεις
ΗΠΑ: Λένα Αργύρη
Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος