Μπλίνκεν: Σημαντική η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο

Ανταπόκριση Ουάσινκτον Λένα Αργύρη

Σημαντική χαρακτήρισε την σχέση Ελλάδος – ΗΠΑ για τα αμερικανικά συμφέροντα σε Ανατολική Μεσόγειο ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, απαντώντας σε γραπτό ερώτημα που του είχε υποβάλει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μετά την ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του. Εξέφρασε επίσης στήριξη στο σχήμα «τρία + ένα» με Ισραήλ και Κύπρο και είπε ότι αν διοριστεί θα εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο.

Η Ερώτηση του Γερουσιαστή Μενέντεζ:

Στο προηγούμενο Κογκρέσο, ηγήθηκα της προσπάθειας για την υπερψήφιση του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act). Ο νόμος προβλέπει μια νέα στρατηγική που βασίζεται στη συνεργασία των ΗΠΑ με τις τρεις δημοκρατίες της περιοχής, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Πώς θα συνεχίσετε να ενισχύετε τις επενδύσεις που περιγράφονται στο νόμο και να ενισχύεται περαιτέρω τις κρίσιμες σχέσεις ασφάλειας με την Ελλάδα και την Κύπρο;

Απάντηση Άντονι Μπλίνκεν:

Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, ανυπομονώ να εξετάσω περαιτέρω αυτή τη νομοθεσία και να συνεργαστώ με το Κογκρέσο και τους συναδέλφους σε όλες τις υπηρεσίες για την υποστήριξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Η σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς οι διμερείς δεσμοί έχουν βελτιωθεί, ξεκινώντας από τη κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ για να συνεχίσω την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ