Μπαράζ επαφών του Ν. Δένδια στη Ν. Υόρκη για διπλωματικά ανοίγματα σε νέες περιοχές

Συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα οι πολυμερείς και διμερείς επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sultan Al Jaber, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των στρατηγικών διμερών σχέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των επενδύσεων.
Τονίζεται ότι ο Υπουργός των ΗΑΕ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί “ειδικό εταίρο” για τα Εμιράτα, και τόνισε την βούληση για διεύρυνση της στρατηγικής ατζέντας.

Πέρα από τις διμερείς σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ενημέρωση για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά και ιδιαίτερα τις πρόσφατες ενέργειες και ο συνομιλητής του παρατήρησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, προσθέτοντας ότι τα Εμιράτα δεν είναι καθόλου κοντά σε οποιοδήποτε διευθέτηση.
Επίσης αναφέρθηκε στον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της Λιβύης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Nayef Al Hajraf.

Κατά τη συζήτηση εξετάσθηκε η εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι ανωτέρω, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στο Ριάντ τον περασμένο Απρίλιο.

Τονίζεται η αποστροφή του Κουβεϊτιανού αξιωματούχου περί ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα καταλαβαίνει καλύτερα την περιοχή και τον πολιτισμό της σε σύγκριση με άλλα κράτη” [της Ευρωπαϊκής Ένωσης].

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΣΚ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των ακραίων ιδεολογιών και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως Αμερικανικής αναδίπλωσης, όπως για παράδειγμα από το Ιράκ.

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή του Κόλπου και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάπτυξη συστοιχίας του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στην Σαουδική Αραβία.

Κατά την συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του πρόσφατα, εκφράστηκε από Αρμενικής πλευράς η βαθιά εκτίμηση για την στήριξη της Ελλάδας προς την Αρμενία, ιδιαίτερα υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και ο τουρισμός, αλλά, όπως αναμενόταν μεγάλο μέρος της επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου.

Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον συγκρατεί η παρατήρηση του Αρμένιου ΥΠΕΞ ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην πρόσφατη σύρραξη στην περιοχή του Ορεινού Καραμπάχ ήταν καταλυτικός. Συγκεκριμένα, πέρα από την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Τούρκοι αξιωματικοί έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στον συντονισμό των επιχειρήσεων των Αζερικών δυνάμεων, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο είχαν οι μισθοφόροι που είχαν μεταφερθεί από την Λιβύη και την Συρία και οι οποίοι υπολογίζονταν σε 3-4.000. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, υπάρχει ενδεχόμενο τουλάχιστον μέρος των μισθοφόρων αυτών να βρίσκονται ακόμα στην περιοχή, αποτελώντας εστία αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντας Vincent Biruta ήταν σημαντική δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή της Κεντρικής Αφρικής, στη Γαλλοφωνία (χώρα καταγωγής της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού), αλλά και εντός της Αφρικανικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την υποψηφιότητα της χώρας μας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την διετία 2025-26.
Παράλληλα εξετάστηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας καταρχήν στον οικονομικό τομέα, σημείο που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσεχούς επίσκεψης του κ. Δένδια στην Ρουάντα, η οποία προγραμματίζεται να λάβει χώρα πριν το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει δωρεά 200.000 εμβολίων κατά του κορoνοϊού, πράξη που εκτιμήθηκε δεόντως.

Η συνάντηση με τον Κιργίζιο ΥΠΕΞ Ruslan Kazakbaev, η δεύτερη που είχε ο κ. Δένδιας από την ανάληψη των καθηκόντων του, επικεντρώθηκε καταρχήν στην προοπτική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, υπό το φως της επετείου 30 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 2022.

Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία στα πλαίσια του ΟΗΕ (Ελληνική υποψηφιότητα για Συμβούλιο Ασφαλείας), αλλά και οι σχέσεις ΕΕ-Κιργιζίας, όπου η Κιργίζια πλευρά ζήτησε την αρωγή της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΕΕ-Κιργιζίας.
Επίσης, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι στην Κιργιζία λειτουργούσε μέχρι πρότινος μεγάλη Αμερικανική βάση και ότι ο ΥΠΕΞ της Κιργιζίας είχε συμμετάσχει την προηγούμενη ημέρα σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της Κεντρικής Ασίας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ με αποκλειστικό θέμα το Αφγανιστάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος