Μόναχο: Θερμό χειροκρότημα στον Κ. Μητσοτάκη – «Ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών»

Θερμό χειροκρότημα δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνησή του στο πλαίσιο της 60ης Διάσκεψης του Μονάχου «ως ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και τού αξίζουν συγχαρητήρια επίσης, «γιατί μόλις ψηφίστηκε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα». Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά νομίζω είναι απόφαση – ορόσημο και είμαι υπερήφανος γιατί εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μόναχο: Θερμό χειροκρότημα στον Κ. Μητσοτάκη – «Ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών»

Αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές προκλήσεις που άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν αντιμετωπίζουν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τόνισε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Εχετε πολύ καλύτερη δημοσιονομική θέση και δαπανάτε πάνω από το 3,5% στην άμυνα. Πώς το κάνετε, ποιο είναι το μυστικό, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης, από την αρχισυντάκτρια του Economist και συντονίστρια του πάνελ Zanny Beddoes και απάντησε:

«Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μέρισμα ειρήνης, συνεχώς αντιμετωπίζαμε γεωπολιτικές απειλές στη γειτονιά μας και πάντα, ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς, δαπανούσαμε πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Στην περίπτωσή μας έπρεπε να αυξήσουμε τις δαπάνες γιατί αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε αντίθεση με άλλα κράτη. Πρέπει όλοι να δαπανούν περισσότερα στην άμυνα αλλά να είμαστε και πιο έξυπνοι στην κατανομή των πόρων, σε μία εποχή με υψηλά επιτόκια, πίεση στους προϋπολογισμούς και επιπλέον δαπάνες μετά την πανδημία».

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιτύχει όλους τους μεσοσταθμικούς στόχους. Μειώνουμε το χρέος γιατί η οικονομία πηγαίνει πιο γρήγορα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Πρόκληση είναι να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα. Η ανάπτυξη μάς οδήγησε να κάνουμε περισσότερα τόσο στην άμυνα όσο και συνολικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε:

«Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα για αγορά φρεγάτας δεχόμαστε πέντε- έξι διαφορετικές προσφορές κι αυτό δεν έχει νόημα. Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμφωνήσαμε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μετρούν στον προυπολογισμό. Η άμυνα λόγω ζωτικού χαρακτήρα, είναι κάτι ξεχωριστό», είπε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού του χρέους κάθε κράτους μέλους. Επέμεινε παράλληλα ότι η απόφαση – ορόσημα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι οδηγός ως προς την προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την ‘Αμυνα.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η αμυντική μας βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, και στο νέο τρόπο, με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορα της και παρ όλα αυτά ήταν αυτή, που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα σοκ για όλους μας και ένα ηχηρό καμπανάκι. Τέλος και σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και άλλοι, όπου είμαστε στρατηγικοί ανταγωνιστές, είναι πάντα καλό να συνομιλούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας».

H ανοιχτή συζήτηση είχε θέμα ‘’Currency for Change: World Politics on a Budget‘’ στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες

Με τη Λιθουανή ομόλογο του , Ingrida Šimonytė, συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εν συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ομολόγο του ,του Κοσόβου, Alvin Kourti. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Friedrich Merz, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζουν, κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία νομοθέτησης της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Περισσότεροι από 50 ηγέτες, 60 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκατοντάδες εκπροσώπων του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου της ασφάλειας συμμετέχουν στην 60ή Διάσκεψη του Μονάχου. Στην ατζέντα – οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισάακ Χέρτζογκ και ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμαντ Στάγιεχ, είναι μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων που παρευρίσκονται στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), μια ετήσια παγκόσμια συγκέντρωση που επικεντρώνεται στην άμυνα και τη διπλωματία και θα διαρκέσει έως την Κυριακή στη νότια γερμανική πόλη.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος