Μητσοτάκης στη Βουλή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: Κίνηση πατριωτική, πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική

«Ενα μεγάλο εθνικό βήμα έμεινε δυστυχώς μετέωρο. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε το βήμα να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική, πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής για την ψήφο των αποδήμων στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την σχετική άρση των περιορισμών.

Ενώ πρόσθεσε:

«Οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, τόσο περισσότερο την αγαπούν. Από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει το δικαίωμα στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος που ψηφίσαμε έθετε πολλές γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.

Ενα μεγάλο εθνικό βήμα έμεινε δυστυχώς μετέωρο. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε το βήμα να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική, πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική.

Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της περιοχής και ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς. Η συντριπτική πλειοψηφία είμαι βέβαιος στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους οι πολίτες. Είναι παράλληλα και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το χρέος μας αφορά και στους νέους που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Τους θέλουμε δραστήριους Ελληνες πολίτες, όπου κι αν ζουν, με ανοιχτή πάντα την πόρτα της επιστροφής στην πατρίδα. 

Να συγχαρώ τα κόμματα που παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω να μιλήσω και για τις τρεις αρνήσεις που ακόμη διαφαίνονται.

Θα ήθελα να ακούσω τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αν εστερνίζονται τις απόψεις του κ. Τσίπρα, αν έχουν ακούσει αυτή τη φωνή των συμπατριωτών μας από το εξωτερικό. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήταν καλό αν έστω και με καθυστέρηση ψηφίζατε, ίσως να μπορείτε να πάρετε διδάγματα από την κ. Κωνσταντοπούλου, τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε η κ. Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό.

Αύριο θα κληθείτε να ψηφίσετε, η ιστορία θα μας κρίνει όλους, όπως και θα κρίνει και τον κ. Βελόπουλο. Την ίδια ρύθμιση την ψηφίσατε πριν από ένα χρόνο. Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Ελληνες του εξωτερικού, νισάφι πια, αμάν πια με τους “πατριώτες της φακής”.

Αντιμετωπίζουμε θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου. Εβλεπα ότι στην Ισπανία ψήφισαν περίπου 2,5 εκατομμύρια πολιτών με επιστολική ψήφο, αν διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι τεχνικά και μπορούμε να βάλουμε τη συζήτηση πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος