Ηχηρά μηνύματα με αποδέκτη τον Ερντογάν – Οι τουρκικές αντιδράσεις

Array

Μια νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις σηματοδοτεί η πρώτη επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στη χώρα μας.

Οι δύο ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους που διήρκεσε πάνω από μία ώρα για την ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο»

Ξεκάθαρο ήταν το κοινό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι κρίμα ότι ο κύριος Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας. Γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν (cut)…Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας (cut)…Οι γείτονές μας να επιλέξουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης…Θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας γιατί δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου // να επαναλάβω ότι όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τα γερμανικά Marder αναπτυχθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κι απάντησε σχετικά: «Τα Marder παραδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται. Ούτε τη ζητάμε».

«Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο. Διότι εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νέα εποχή με νέα στοιχήματα»

«Συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις, για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου – ρόλοι του παρελθόντος // H Ελλάδα σήμερα είναι, επιτέλους, εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ήρθαμε σε μία νέα Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις, είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις εδώ στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς, και η δυναμική της οικονομίας της χώρας είναι εμφανής» τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Πρέπει να πέσουν οι τιμές στην ενέργεια»

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι απολύτως σαφής: οι τιμές θα πρέπει να πέσουν. Και είμαστε σύμφωνοι ότι αυτή η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον αν επιδείξουμε αλληλεγγύη» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

«Δε θέλουμε να γυρίσει το θέμα ξανά στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο Υπουργών. Και υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων»

Τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται σημείωσε ο πρωθυπουργός, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά του Κατοχικού Δανείου. Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η Ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη» είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι είναι “πολύ αισιόδοξος” μετά τη συνάντηση με τον Καγκελάριο Σολτς. Αλήθεια από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία; Από το γεγονός ότι η Γερμανία περιορίζεται σε γενικόλογες και αυτονόητες δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα χωρίς καμία όχι καταδίκη αλλά ούτε καν κριτική της γείτονος;» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Το “Go back madame Merkel” του 2014 έγινε «Go back mister Scholz» το 2022. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όλα αυτά βέβαια για το εσωτερικό ακροατήριο.Το θετικό κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών αποτυπώθηκε στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες» ανέφερε ως απάντηση το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Πριν την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Ακρόπολη.

Σε ανάρτησή στο Twitter ο Γερμανός καγκελάριος αφού ευχήθηκε «καλημέρα» στα ελληνικά και αναφέρθηκε στην «εντυπωσιακή» Ακρόπολη.

Ο ίδιος ξεναγήθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης από τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ.

Οργή των τουρκικών ΜΜΕ για τη στήριξη Σολτς στην Ελλάδα

«Σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη για την Τουρκία» αναφέρει η Hurriyet σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στην Αθήνα. «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά» χρησιμοποιεί ως τίτλο η Milliyet.

Ανάλυση: Στήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα για την Εθνική κυριαρχία

Υπήρξαν θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στην Ελλάδα, κατά τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εμφανής είναι η στήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα για την εθνική κυριαρχία, με την Ανατολική Μεσόγειο να απασχολεί μεγάλος μέρος των συζητήσεων μεταξύ των δύο ανδρών.

«Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν» είναι το μήνυμα αποτροπής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Δημήτρης Γκάτσιος
  • Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου
  • Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος