Μητσοτάκης – Πετκόφ εγκαινίασαν τον αγωγό αερίου IGB: Βήμα για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Array

Ακόμα ένα βήμα για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας έγινε σήμερα με την ενεργοποίηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB. Τη στρόφιγγα στον αγωγό στην Κομοτηνή άνοιξαν από κοινού οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.

Γυρίζοντας τη στρόφιγγα 5 φορές, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας Βουλγαρίας ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο διασυνδετήριος, κάθετος στον ΤΑΡ, αγωγός IGB παρέχει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, αρχικά στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με βορρά φέρνοντας σε πρώτη φάση την Ελλάδα με τη Βουλγαρίας … ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χώρων και γίνονται ανάχωμα στο τεχνητό Ράλι των τιμών της ενέργειας που ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων…»

Η ιστορία του IGB πάει 13 χρόνια πίσω στο 2009, όταν τα κοινοβούλια Ελλάδας-Βουλγαρίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει από την 1η Οκτωβρίου 3 δις κυβικά μέτρα με προοπτική να αυξήσει δυναμικότητα στα 5 δις. κυβικά μέτρα

Με μήκος 182 χλμ θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ είπε: «Μια γεωπολιτική συνεργασία η οποία έχει πραγματική σημασία και θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής. Ξεκινώντας το αέριο σε αυτό τον αγωγό θα δυναμώσει τη συνεργασία… και βάζει τέλος στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο υπουργός ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν επισήμανε πως αποτελεί ενεργειακό κόμβο τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για το LNG.

Από την μεριά του ο υπουργός Ενέργειας Αζερμπαϊτζάν είπε: «Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της εταιρικής σχέσης Ευρώπης-Αζερμπαϊτζαν, μέχρι στιγμής…Η Ελλάδα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα έχει μοναδική θέση και αυτό δεν αφορά μόνο στη διακλάδωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Θυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του IGB είχε οριστεί σε δεκαοκτώ (18) μήνες από τον Μάιο του 2019, όταν την έναρξη κατασκευής του είχαν εγκαινιάσει τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο IGB περιλαμβάνεται στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ καθώς συμβάλλει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού πολλών χωρών και στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ντόμινο ενεργειακών ανατιμήσεων – Παράταση αγωνίας για τις τιμές φυσικού αερίου λόγω «Nord Stream 1»

Από την Δευτέρα 11/7 ξεκινά η πλήρης συντήρηση του αγωγού και για 10 ημέρες, οπότα θα διακοπεί εντελώς η παροχή αερίου, ανέφερε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι την επομένη της 21/7 δεν θα επανέλθει το αέριο κι αυτό δημιουργεί μία ψυχολογία στις αγορές, ανεβαίνουν οι τιμές και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος