Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Οι συμφωνίες και τα οφέλη

Array

Στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο Πρίγκιπας-Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για συμφωνία διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της χώρας σας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές».

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία των δύο χωρών στο υδρογόνο, υπογραμμίζοντας ότι «μας απασχολεί πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη».

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι 11+1. Από τις πλέον σημαντικές είναι αυτή που αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη η οποία θα περνά από τη Σ. Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το έργο θα μπει στις ράγες υλοποίησης από τις αρχές φθινοπώρου και αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, καθώς θα αντικαταστήσει κόμβο διανομής και αποθήκευσης δεδομένων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1 δισ. ευρώ και θα συνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

Εξάλλου, υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση πραγματοποιείται από το πρωί στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μπιν Σαλμάν. Κατά τη συνάντηση θα υπογραφούν επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων, στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Επίσης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα-διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν μνημόνιο κατανόησης για τη Διαμόρφωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αναλυτικά οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν στους τομείς:

  • Σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας
  • Ενέργειας
  • Στρατιωτικής συνεργασίας
  • Διμερών επενδύσεων
  • Επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας
  • Υγείας
  • Καταπολέμησης του εγκλήματος
  • Πολιτισμού και αθλητισμού
  • Τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας
  • Συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος