Μητσοτάκης: Κυπριακό, εμβολιασμοί και ελληνο-τουρκικές σχέσεις τα θέματα που ξεχωρίζουν στη Σύνοδο του Ιουνίου

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όσον αφορά στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τρία θέματα από την πλούσια ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Πρώτον, στη συζήτηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ήταν πολύ σημαντικό να επαναληφθεί με τρόπο κατηγορηματικό ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

«Οποιαδήποτε συζήτηση λύσης που αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών απορρίπτεται επί της αρχής γιατί αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ζήτημα της Covid-19, αναμένεται η άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός ΕΕ.

«Όμως η μεγάλη πρόκληση παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας” υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε».

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα διαθέσιμων εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας κάνοντας για άλλη μια φορά έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που έχει παρουσιαστεί “καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Μαρτίου”.

«Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να παίξει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία πρόσθετη χρηματοδότηση υπό δύο προϋποθέσεις όμως τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: πρώτα από όλα η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος