Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη

Οι τέσσερις δεκαετίες της ένταξης της Ελλάδας στον στενό ευρωπαϊκό πυρήνα, στη σπουδαία ευρωπαϊκή οικογένεια, ήταν το θέμα της αποψινής εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το προσωπικό στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έδωσε το λάκτισμα ενός συναρπαστικού ταξιδιού για τη χώρα.

Για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέθεσε δείπνο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, με επίσημους προσκεκλημένους την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

“Γιορτάζουμε σήμερα μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας. Μια επέτειο με ισχυρούς συμβολισμούς που υπερβαίνει την πολιτική συγκυρία, καθώς ανατρέχει στο κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, την ένταξη της Ελλάδας το 1981 στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση” τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επισήμανε ότι “το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι στενά κρατικό, ούτε αφηρημένα υπερεθνικό, και δεν μπορεί να καταστεί υπόθεση διαφορετικών και πολλαπλών ταχυτήτων. Βρίσκεται στον κοινό συντονισμό και την πολιτική και στρατηγική εμβάθυνση της Ένωσης και ανάγεται στη διαφύλαξη του πιο πολύτιμου ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατικής και φιλελεύθερής μας παράδοσης. Αυτής που ακόμη διατρέχει και συνέχει τον τρόπο ζωής μας και καθιστά την Ευρώπη τον προνομιακό της τόπο”.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Από την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους. Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν την ένταξη της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες ως το 10ο μέλος της. Για τον ιστορικό ηγέτη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ , έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο που να μην ευεργετήθηκε με κάποιον τρόπο από την ένταξη στην Ένωση. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές, που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε κάτι που συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας. Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις”.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι “είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015 επεκράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας”.

“Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης.

Είμαι υπερήφανος γιατί μαζί με άλλους 8 ηγέτες, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα είναι και ο οδηγός μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες. Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς την μετά- Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου τα δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την παποίθηση ότι “μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη”.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί. “Σας καλωσορίζουμε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου το ελληνικό πεπρωμένο ταυτίστηκε με το ευρωπαϊκό κατά την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης στις 28 Μαΐου 1979” ανέφερε προσθέτοντας ότι “η ένταξη μας ήταν αποτέλεσμα της επιμονής ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

“Έκτοτε”, είπε ο κ.Βαρβιτσιώτης “μέσα από μια πολυκύμαντη σχέση 40 ετών, η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή. Απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αναβάθμισε τις υποδομές της, προόδευσε κοινωνικά, έγινε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και η Ελλάδα άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές. Συνεισέφερε το ανθρώπινο δυναμικό της, το πολιτιστικό της παρελθόν, τη ναυτική της δύναμη. Κι αν έφτασε κοντά στην ρήξη μαζί της στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τελικά ούτε και τότε ανέτρεψε τη βασική πολιτική επιλογή να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια”

“Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Νέας εποχής” σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. “Πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των Νέων να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, με επιλογές, με ανάπτυξη, με προοπτική. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να διαλέξουν το μέλλον τους. Γι’ αυτό γυρνάμε πάλι πίσω στα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Γυρνάμε στην Δημοκρατία. Στον Διάλογο. Στον ενεργό Πολίτη.

Σήμερα, ξεκινά και επίσημα στη χώρα μας ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα.

Ζητήσαμε σήμερα να είναι μαζί μας εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Με την παρουσία τους στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η δική τους φωνή”.

“Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να ευχηθώ εδώ, σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, σε αυτή την ιστορική στιγμή που μοιραζόμαστε απόψε, χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!” κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη άνοιξε νέους ορίζοντες στους Έλληνες πολίτες

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αυτή τη χρονιά γιορτάζουμε συγχρόνως δύο χρονικά ορόσημα: “Δύο επετείους που έχουν θεμελιακό χαρακτήρα για το πνεύμα και τον χαρακτήρα της σύγχρονης Ελλάδας. Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η επανάσταση για την ανεξαρτησία. Μία επανάσταση που οδήγησε στη γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Πριν από 40 χρόνια, η Ελλάδα, το αρχαίο λίκνο της δημοκρατίας, εκπλήρωσε το ιστορικό της πεπρωμένο, και έλαβε τη θέση της στην καρδιά της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ διπλά τον Ελληνικό λαό σήμερα. Για την ανεξαρτησία σας και για την υπερήφανη συμμετοχή σας ως μέλος στην Ένωσή μας”.

Ακόμα ανέφερε ότι η Ευρώπη άνοιξε νέους ορίζοντες στους Έλληνες πολίτες.

“Μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκές επενδύσεις και υψηλής ποιότητας υποδομές άλλαξαν την καθημερινή ζωή, ενώ οι Ελληνικές επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, μία μοναδική πηγή ευκαιριών. Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ωφελείται από το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ισχύει και από την αντίστροφη πλευρά. Η Ένωσή μας αποκτά επίσης τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της. Ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας είναι από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Είναι ένα λαμπερό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν εργαζόμαστε μαζί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προμηθεύτηκε τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και οι Ελληνικές Αρχές οργάνωσαν ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που αποτελεί αντικείμενο ‘φθόνου’ από πολλές άλλες χώρες.

Και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο. Το θετικό από μία τόσο στενή φιλία είναι ότι μπορούμε να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Σκεφτείτε μόνο το “Next Generation EU”, το Πρόγραμμά μας για την Ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας’.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκλεισε την ομιλία της με μια αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.  “Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μεγάλος πολιτικός που σχεδίασε την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε πει κάποτε: ‘το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενσωμάτωση και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μία ενωμένη Ευρώπη'”.

“Τα λόγια αυτά παραμένουν σήμερα τόσο αληθινά όσο και πριν από 40 χρόνια, γι’ αυτό ας αποτελέσουν τα σοφά αυτά λόγια πηγή έμπνευσης για τα επόμενα 40 χρόνια” κατέληξε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.

“Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία” το μήνυμα του Σαρλ Μισέλ

Το μήνυμα πως η Ευρώπη διαμορφώθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη και ότι “δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εσάς, όπως εσείς επιλέξετε να μην υπάρχετε χωρίς την Ευρώπη” έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία’ ήταν το μήνυμά του στα ελληνικά  ενώ σημείωσε πως η Δημοκρατία και Ελευθερία είναι τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, είναι οι αξίες που πρέπει να μας οδηγούν.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, είπε πως είχε διττό μήνυμα. Η εισδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν επιστροφή στις ρίζες για τους Έλληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι θεώρησαν πως ήταν επιστροφή στις ρίζες τους, επειδή η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ντ. Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έθεσε τη δημοκρατική διάσταση στην καρδιά της Ευρώπης

Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι o οποίος έκανε αναφορά  στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη συμβολή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

“Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σασόλι.

Κόστα: Η Ευρώπη αποτελεί κυρίως μια ένωση κοινών αξιών και κοινής ευημερίας

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η διεύρυνση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προς το Νότο, πρώτα στην Ελλάδα το 1981 και μετά στην Ισπανία και την Πορτογαλία το 1986, υπήρξε ιδιαιτέρως επωφελής και για τις δύο πλευρές.

“Για τις νεότευκτες δημοκρατίες μας, αυτό ήταν το πιο ισχυρό πολιτικό μήνυμα υποστήριξης της διαδικασίας εκδημοκρατισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή αυτές οι 3 χώρες άφησαν ένα νέο και εξαιρετικά πλούσιο ανθρώπινο και πολιτιστικό αποτύπωμα στην ΕΟΚ. Γιατί αυτές οι 3 χώρες σε διαφορετικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας υπήρξαν κοιτίδες έμπνευσης για τη γνώση, τη δημοκρατία, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Γιατί από τις νότιες ακτές της η Ευρώπη άνοιξε δρόμους προς νέες ηπείρους και λαούς σε όλη τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό”.

Η Ευρώπη αποτελεί κυρίως μια ένωση κοινών αξιών και κοινής ευημερίας, τόνισε ο κ. Κόστα και συμπλήρωσε: “Όπως είπα και τον περασμένο Μάιο στην Κοινωνική Σύνοδο του Πόρτο, η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ε.Ε. είναι ένας μαραθώνιος χωρίς τέλος.

Αποτελεί ταυτόχρονα τιμή και ευχαρίστηση να τρέχουμε αυτόν τον μαραθώνιο μαζί Κυριάκο και με τον ελληνικό λαό, απογόνους άλλωστε του πρώτου Μαραθωνοδρόμου.

Ας συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε να φέρουμε πιο κοντά το χτίσιμο αυτής της ολοένα και πιο στενής Ενωσης μεταξύ των λαών μας και των κρατών μελών της”.

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος