Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τα σύνορά της (video)

Για τις ανατιμήσεις και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ δήλωσε: «Η εκτίμησή μου είναι πως έχουμε να κάνουμε με ένα προσωρινό φαινόμενο. Τι έχουμε κάνει εμείς στην Ελλάδα; Ενισχύσαμε σημαντικά το εισόδημα. Η πολιτική μας αποσκοπεί στη μείωση των φόρων. Στηρίξαμε τα εισοδήματα και θα τα στηρίξουμε κι άλλο. Θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως καφέ, αναψυκτικά, μεταφορές. Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται αυτή η μείωση να επεκταθεί. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα και ειδικά για τα ζητήματα του ρεύματος και της φτώχειας κάνουμε πολύ γενναίες παρεμβάσεις. Θα εξειδικεύσει αύριο τα μέτρα και ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας. Προσθέστε στα μέτρα που ανακοίνωσα την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης».

Για τον ανασχηματισμό και τον λόγο που τον οδήγησε να προχωρήσει σε αυτόν

«Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι τα κριτήρια με τα οποία κάνω αυτές τις επιλογές. Διαχειριστήκαμε μεγάλες κρίσεις και επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στην παιδεία και στην εργασία. Σε σχέση με το τι έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Έκρινα ότι σε ένα τέτοιο υπουργείο δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Ήθελα να συμβολίσω την ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω καμία συνεργασία. Με αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή και ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και μετά φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν έχω να συζητήσω κάτι άλλο».

Για τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία και τη θέση που πήρε ο Όλαφ Σολτς κατά της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων

«Δεν θεωρώ ότι η πολιτική μας είναι επεκτατική, θεωρώ ότι είναι μετρημένη. Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία. Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει ωστόσο. Να σας θυμίσω ότι η Γερμανία έλεγε και όχι στην ιδέα της έκδοσης χρέους από την Ευρώπη για να χορηγήσει πόρους και τέσσερις μήνες μετά το πετύχαμε. Πείσαμε και τους πιο… τσιγκούνηδες της Ευρώπης ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη πολιτική».

 Για την Τουρκία και το πάγιο αίτημά της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

«Επιζητούμε τις καλές σχέσεις, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για την πατρίδα μας. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε στο θέμα του προσφυγικού. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τα σύνορά της».

Για την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

«Τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν το 2019 αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι αστυνομικοί είναι παιδιά. Όσο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, είπαμε ότι θα το δούμε όταν θα είμαστε τελείως έτοιμοι. Δεν είμαστε έτοιμοι για τον Οκτώβρη, χωρίς αυτό να ακυρώνει την κεντρική πολιτική μας επιλογή. Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια στα οποία να μπαίνει ο καθένας χωρίς να έχει κάποια ιδιότητα. Και σήμερα ακόμα, αν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος θα το κάνει».

Για ένα ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν

«Είναι καλό να αποφεύγεται η ένταση. Το έχουμε πετύχει σε ένα βαθμό. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί μία πολιτική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Θα τσακίσω τα κυκλώματα των ανθρωποδιακινητών. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αστυνομία, το λιμενικό και τις ένοπλες δυνάμεις. Ο φράχτης έχει ενισχυθεί κι αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επέκταση αυτό θα γίνει.

Το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ως Πρωθυπουργός

«Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω πράγματα που δεν έχουν γίνει καλά. Θυμίζω δύο. Είχα πει ότι μεγάλο λάθος ήταν που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη στην αρχή της πανδημίας. Το ίδιο έκανα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει έργα. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως αν κάπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να επιληφθούμε. Να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος με θάρρος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος