Μητσοτάκης-Μέρκελ: Το μεταναστευτικό αφορά την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (video)

Η διαχείριση του μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέκεται ιδιαίτερα στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως στη στιγμή που στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας -που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους- επιχειρεί να κατεδαφίσει τον ελληνικό φράκτη στα σύνορα.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού και από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ: “Αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τότε να προβεί σε κινήσεις: Να αποσύρει τους απελπισμένους από τον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news (…) Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών”, ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στην δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορόσημο για την Αθήνα αποτελεί η επόμενη Σύνοδος στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου, με βασική προϋπόθεση να έχει ήδη υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από την Τουρκία.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό: “Η Ελλάδα αξίζει πλήρη και απόλυτη στήριξη μας (…) Παρά την κατανόηση που έχει η Τουρκία στο θέμα των προσφύγων, δεν μπορεί να αναμένει την κατανόησή μας, όταν στην πλάτη των προσφύγων προσπαθεί να λύσει δικά της προβλήματα. Απαράδεκτη η συμπεριφορά Ερντογάν”, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε μάλιστα, ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι στόχοι της Αθήνας για την νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Για νέα συμφωνία με Ε.Ε. που διεκδικεί Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, οι επιδιώξεις της Αθήνας είναι:

  • Οι επιστροφές να γίνονται και από την ενδοχώρα και όχι μόνο από τα νησιά
  • Η Frontex να μπορεί να κάνει κοινές επιχειρήσεις με τουρκική ακτοφυλακή και σε τουρκική πλευρά
  • Η όποια βοήθεια να «συνοδεύεται» από ρήτρα αποτελεσματικότητας.

Πριν από όλα βέβαια, βασική προϋπόθεση η αποκλιμάκωση της έντασης και των παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων ενώ σημαντική ήταν η αναφορά της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για το θέμα των ασυνόδευτων. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται στην Αθήνα η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Ιλβα Γιοχανασον.

Η Γερμανία, είναι ικανοποιημένη από την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Βασικό μέλημα της Αθήνας αυτή τη στιγμή, οι 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για την «κληρονομιά που μας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση σε γερμανικό think tank που ειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις.

Νωρίτερα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Γερμανούς επενδυτές, καθώς και με έναν από τους 3 υποψηφίους διαδόχους στην ηγεσία του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, τον Άρμιν Λάσετ.  Μάλιστα ο κ. Λάσετ έδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ένα βιβλίο στο οποίο, όπως του είπε είχε αρθρογραφήσει ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Για τον κορονοϊό

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιδημία του κορονοιού, επισημαίνοντας τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η χώρα μας και τονίζοντας για ακόμα μία φορά τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Μάλιστα, κατά την άφιξή τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Άγκελα Μέρκελ απέφυγαν τις χειραψίες, ακολουθώντας -όπως δήλωσαν- τις οδηγίες των ειδικών.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κοροναϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.

“Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, να μην μας θυμίσει παλιές κακές εποχές” ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος στάθηκαν στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις σχέσεις των δύο χωρών, με επενδύσεις σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με την Α. Μέρκελ, “Η Ελλάδα πίσω της δύσκολες εποχές, με μεγάλο ζήλο η μεταρρυθμιστική ατζέντα αυτής της κυβέρνησης, μπορεί να υπερβεί η ανάπτυξη το 2,4%, μπορεί να ξεπεράσει τον μέσο όρο”.

Σημαντική κρίνεται η συμφωνία της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE (ΑΡ-ΒΕ-Ε), η οποία σηματοδοτεί τη μετάβαση και των δύο χωρών στη νέα μεταλιγνιτική εποχή και προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας παρουσίασαν στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος