Mηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με συζήτηση στη Βουλή, αλλά και με έκδοση ανακοινώσεων η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αναφέρεται στην αποφράδα επέτειο.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρει: «Τιμάμε, σήμερα, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα. Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας», σημειώνει.

Και καταλήγει η κ. Σακελλαροπούλου: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο twitter επισημαίνει: “102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Aλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως: “Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας.
Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς.
Οφείλουμε, ενωμένοι, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και το διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας”.

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει: “19 Μαΐου, ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις Πατρίδες τους.

Το ΠΑΣΟΚ, το 1994, εισηγήθηκε και πέτυχε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναγορεύοντας την 19η Μαΐου «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και διεκδικούμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν σταματάμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγνώμη στους λαούς που υπέφεραν”.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε: “Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης.

Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρώσει στα μεγάλα ιστορικά θέματα, της σφαγής των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε πως μόλις λύσουν τις προσωρινές διαφορές τους με την Τουρκία, θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών.

Γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ορισμένα ιστορικά δεδομένα που παραμένουν επίκαιρα.

Ο ποντιακός ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης των εθνικών αστικών κρατών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, σε συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που γινόταν κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης.

Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι, δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως χαρτί πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και ζήσανε σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι.

Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι’ αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή χτες στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι σήμερα και δήλωσε ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα γιατί οι Τούρκοι δεν άλλαξαν και συνεχίζουν τις διώξεις. Αναρωτήθηκε πότε ελληνική κυβέρνηση έθεσε επισήμως τέτοιο ζήτημα.

To MEΡΑ25 με ανακοίνωσή του επισημαίνει: “Σήμερα τιμούμε τις 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου.

Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν έχει ξεπεράσει αυτές τις πρακτικές. Τις βλέπουμε να συμβαίνουν και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή που επισυμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού από τον εθνικιστή, μακελάρη, σύμμαχο του μνημονιακού τόξου, Νετανιάχου.

Στεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού που γεννά τέρατα και ανομολόγητο πόνο, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη των λαών.

Σήμερα που ο εθνικισμός αναδύεται ξανά σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ο ξεριζωμός συνιστά δυστυχώς τη βάρβαρη πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο, σήμερα τιμούμε και δεν λησμονούμε τον ελληνισμό του Πόντου.

Οι Πόντιοι γεννήθηκαν ελεύθεροι και έμαθαν να δίνουν το αίμα τους για να παραμένουν ελεύθεροι. Το αντάρτικο του Πόντου με μπροστάρηδες τον Βασιλαγά, τον Κότζα Αναστάς, τον Κουρτίδη και άλλους ηρωικούς Πόντιους οπλαρχηγούς κάνανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να υπερασπιστούν τα σπίτια, τις γυναίκες, τα παιδιά και την αξιοπρέπεια τους από τις ματωμένες λεπίδες των Κεμαλικών και των Τσετών άτακτων.

Το 1919 όμως, τότε συνέβη κάτι που οι Πόντιοι δεν περίμεναν ποτέ, ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και οι βασιλικοί που τον διαδέχτηκαν στην εξουσία αρνήθηκαν ουσιαστικά να στηρίζουν την de facto ποντιακή δημοκρατία που είχε δημιουργηθεί και που μαζί με τους Αρμενίους προσπαθούσαν να κρατήσουν την φλόγα του αγώνα για ελευθερία ασβέστη”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος