Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας έστειλε τα δικά της μηνύματα για τη συμπλήρωση 54 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, την αποφράδα εκείνη ημέρα που η Ελλάδα μπήκε για μια επταετία στο “γύψο”.

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

«Πέντε και πλέον δεκαετίες μετά τη μελανή σελίδα της 21.4.67, είμαστε υπερήφανοι για τις κατακτήσεις της δημοκρατίας μας. Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με ομαλή λειτουργία των θεσμών, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις», σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

«Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται. Και, στον δρόμο της Ευρώπης, η Ελλάδα αλλάζει, προοδεύει, εκσυγχρονίζεται. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για την θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

«Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Η 21η Απριλίου είναι η μαύρη επέτειος ενός καθεστώτος που προκάλεσε πληγές και τραγωδίες», επισημαίνει η ΝΔ και προσθέτει: «Η Χούντα καταπάτησε τα δημοκρατικά δικαιώματα, βασάνισε και δολοφόνησε πολίτες για τις απόψεις τους, ανέκοψε την πρόοδο της χώρας και, βέβαια, προκάλεσε τον ακρωτηριασμό της Κύπρου», επισημαίνει η ΝΔ και καταλήγει: «54 χρόνια μετά, η προστασία και η διαρκής ενδυνάμωση της Δημοκρατίας παραμένει υπόθεση όλων μας. Κάθε μέρα, οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το “ποτέ ξανά” από σύνθημα, πραγματικότητα».

Οι αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων δεν τελειώνουν ποτέ αναφέρει σε μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Κάτω από διαφορετικές συνθήκες, οι αγώνες υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων παραμένουν εδώ, δεν τελειώνουν ποτέ», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «το πρόσφατο παρελθόν, με την κοινοβουλευτική ανάδειξη ενός ναζιστικού μορφώματος, έδειξε ότι όσο σταθερή παραμένει η Δημοκρατία στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά τόσο εύθραυστη μπορεί να αποδειχθεί σε δύσκολες στιγμές κρίσης».

«Γι’ αυτό και στην παρούσα πρωτοφανή υγειονομική και κοινωνική κρίση δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει: «Δεν επιτρέπεται ο περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων να δικαιολογείται στο όνομα μιας στρατηγικής τύπου “νόμος και τάξη”. Η συνεχής επαγρύπνηση, η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση συνολικά του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου και της Αριστεράς αποτελεί διαχρονική θωράκιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

«Πενήντα τέσσερα χρόνια από το ξενοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τα γεγονότα παραμένουν ζωντανά στη συλλογική μνήμη. Οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις, η λογοκρισία, η στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο μνήμες του χθες. Όπως και η αντίσταση κατά της δικτατορίας, η θυσία των αγωνιστών, το Πολυτεχνείο, είναι γεγονότα που δείχνουν και σήμερα τον δρόμο», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου.

Η κ. Γεννηματά προσθέτει ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο για την απόφαση του ελληνικού λάου να αντισταθεί στον φασισμό και στους εκφραστές του.

Ακόμη, σημειώνει πως «η μάχη για τη Δημοκρατία είναι καθημερινή σε αυτήν την εποχή ιδιαίτερα με την υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε”.

“Οι αγώνες κατά της δικτατορίας διδάσκουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και εκφράζει «το σεβασμό του και αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, σε όσους υπέστησαν διώξεις και βασανίστηκαν, σε όσους φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, σε όλους όσους προσέφεραν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική πάλη, σε όσους δολοφονήθηκαν».

«Το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης, που κατόρθωσαν να ανασυγκροτήσουν τις κομματικές του οργανώσεις και να συγκροτήσουν την ΚΝΕ σε συνθήκες βαθειάς παρανομίας. Η ανασυγκρότηση και δράση του ΚΚΕ σε συνθήκες στρατιωτικής δικτατορίας αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των ακατάλυτων δεσμών του με το εργατικό-λαϊκό κίνημα και παράλληλα συνιστά πρότυπο για την ανάγκη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών σε όλες τις συνθήκες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος