Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Προϋπόθεση διαλόγου να εγκαταλειφθεί το Casus Belli ― Νέα απειλή Ερντογάν κατά της Κύπρου (video)

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να εγκαταλείψει το casus belli ως προϋπόθεση διαλόγου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύει απειλές κατά της Κύπρου με αφορμή την απόπειρα εμπρησμού σε τζαμί στη Λάρνακα.

«Το casus belli είναι ένα τεράστιο ζήτημα, γιατί η γειτονική μας χώρα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και μάλιστα έναντι νόμιμου δικαιώματός της. Αυτή η απειλή θα πρέπει να φύγει από τη μέση», τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε με νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 σήμερα πάνω από τη νήσο Παναγιά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος απειλούσε την Λευκωσία, με αφορμή απόπειρα εμπρησμού σε τζαμί στη Λάρνακα.

«Καλούμε την νότια Κύπρο να μην επιτρέπει επιθέσεις στους ναούς μας. Αυτά ακριβά θα τα πληρώνετε» λέει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά την αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, πραγματοποιεί αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ.

«Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων. Αναμένεται μάλιστα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονομου.

Μια μέρα μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στη γεωπολιτική κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, την ενεργειακή κρίση και την οικονομία.

Τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασαν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Καταθέτουμε τις ανησυχίες για την κατάσταση που συμβαίνει γύρω μας και για την εξωτερική πολιτική της χώρας που κατά τη γνώμη μας δημιουργεί ένα τέλμα» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

«Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δυναμώνει η εμπλοκή μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, ΕΕ με συνέπειες για το λαό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Μήνυμα ισχυρής αποτροπής έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. «Το Πολεμικό Ναυτικό υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ορθώνοντας ένα αδιαπέραστο τείχος αποτροπής, στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτηθεί».

Στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων η γιορτή του πολεμικού ναυτικού.

Εξοργισμένος Τσαβούσογλου – Νέο αρνητικό ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε για το Κατάρ στο πλαίσιο της επιχείρησης γοητείας προς τις χώρες του Κόλπου.

Η ερώτηση δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters εάν σκοπός του ταξιδιού είναι η οικονομική βοήθεια εξόργισε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχετε ζωγραφίσει μια πολύ απαισιόδοξη εικόνα, ότι η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εμείς σήμερα ήρθαμε στο Κατάρ όχι για να ζητήσουμε να μας στείλουν χρήματα, αλλά για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας από κάθε άποψη».

Ο Καταριανός ομόλογός του, ωστόσο, τόνισε ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας προσφέρουν ευκαιρίες για το Κατάρ.

Από την Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ υποστήριξε για άλλη μια φορά την θεωρία πως η κρίση στην οικονομία είναι κατασκευασμένη.

«Αυτές οι απόπειρες χειραγώγησης έχουν αυξανόμενο κόστος για εμάς αλλά και για αυτούς που τις κατευθύνουν και αυτή η δοκιμασία δεν είναι βιώσιμη για όσους θέλουν να γονατίσουν τη χώρα μας μέσω της οικονομίας», λέει.

Στο μεταξύ, με την εβδομάδα να ξεκινά με νέο αρνητικό ρεκόρ της λίρας έναντι του δολαρίου ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου αποκαλύπτει πως το κόστος ζωής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 50,18% σε ένα χρόνο.

Ενδεικτικά, η τιμή του απορρυπαντικού μέσα σε μία μέρα πήγε από 87 λίρες 127 και ο καφές έχει αυξηθεί κατά 400% μέσα σε έναν χρόνο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Κάλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος