Μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μόριας – Στη Βουλή το ν/σ για θέματα ασύλου (video)

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο που εξέτασε κατά προτεραιότητα το θέμα με την κατάσταση στην Μόρια της Λέσβου, μετά τα χτεσινά τραγικά γεγονότα. Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και σε αυτήν το κύριο θέμα ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το άσυλο, που έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα, μέτρα ενίσχυσης των θαλασσίων συνόρων και αποσυμφόρηση των νησιών. Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια υπήρξε οξεία κριτική από την αντιπολίτευση. Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε νέους βουλευτές «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική, πιο αυστηρή, δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, και όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

  1. Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  2. Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
  3. Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
  4. Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
  5. Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποσυμφόρηση, θα επιτευχθεί μέσω του  νομοσχεδίου για το άσυλο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς και δυο προγραμμάτων για τη μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά 40.000 άτομα και χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και το δεύτερο με την ονομασία “Ήλιος” αφορά στη μεταφορά 16.000 ανά την επικράτεια.
  6. Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Το ν/σ για τις διαδικασίες αίτησης και χορήγησης ασύλου

Σχετικά με τη δεύτερη πτυχή του προβλήματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου. Βασικοί στόχοι είναι:

α) Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός,

β) Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης,

γ) Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μίας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, και

δ) Να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.

Βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι:

α) Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο,

β) Απαίτηση οι αιτούντες να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές,

γ) Ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση στο σύστημα μόνον όσων εξ αυτών συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους,

δ) Γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.

Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός τριμήνου.

Ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των δομών βρίσκεται σε εφαρμογή και θα ολοκληρωθεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, αναλογικά στις 13 Περιφέρειες. Προτεραιότητα θα δοθεί σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία με ορισμένα από αυτά να χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια υπήρξε οξεία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Ανταλλαγή οξύτατων ανακοινώσεων είχαν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, με τον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνει «στη ΝΔ δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Βιώνουμε τις συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας», ενώ δριμεία κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, καταλογίζοντάς της έλλειψη σχεδίου στο μεταναστευτικό.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, που ήδη η Ε.Ε. δέχτηκε θετικά, προχωράει με ταχείς ρυθμούς την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και επισημαίνει ότι «το μεταναστευτικό είναι πολυδιάστατο θέμα και δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση αλλά για πολιτικές συνεργασίας».

Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εγκλώβισε τη χώρα στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας», και «τώρα εμφανίζεται κριτής, με άγνοια, για τη συμφωνία της Μάλτας και τιμητής, με αφροσύνη, για το τι πράττει η κυβέρνηση».

Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε καταθέσει ένα στρατηγικό σχέδιο για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας «γκουλάγκ» τη Μόρια και τα άλλα στρατόπεδα, καταλογίζοντας του, κυνισμό, που «τα ονόμασε δομές φιλοξενίας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στην Μόρια μια γυναίκα νεκρή και 17 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν χτες. Μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, τα επεισόδια σταμάτησαν και σήμερα η κατάσταση είναι ήρεμη. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα Κέντρα Φιλοξενίας βιώνουν το φλέγον πρόβλημα του υπερ-πληθυσμού και της παραβατικότητας.

Ο αριθμός των προσφύγων στην Μόρια πλησιάζει πλέον τις 13.000, όταν στις εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενηθούν το πολύ 3.500. Απόψε θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά περίπου 250 μετανάστες. Αύριο αναμένεται να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι οικίσκοι.

Περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, πραγματοποίησαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια. Στα χέρια τους κρατούσαν κομμάτια από χαρτόκουτα, πάνω στα οποία αναγραφόταν «Scorched hearts» («καμένες καρδιές»). Διεκδικούσαν να φύγουν από τη Μόρια, να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους εκεί και ενημέρωση για το τι συμβαίνει.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη, Αποστολή-Λέσβος Χ. Γιαννοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Τα Διεθνή ΜΜΕ για την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος