«Μετωπική» για τις παρακολουθήσεις και τα παράνομα λογισμικά

Array

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών δρομολογεί η κυβέρνηση. Οι σχετικές διατάξεις θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη, ενώ μαίνεται η πολιτική σύγκρουση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τοξικότητα, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει για τρίτη φορά, επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτηση στο ΣτΕ, προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Μέχρι την Τετάρτη θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος των παρακολουθήσεων και των κακόβουλων λογισμικών, την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει για τρίτη φορά επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό με αφορμή τα στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει ότι η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις στη Βουλή, μαρτυρά ενοχή και τον ρωτά: «Σκοπεύετε να ζητήσετε τη συγκατάθεση των υπουργών και άλλων μελών της κυβέρνησής σας που εμπεριέχονται στη λίστα των φερόμενων ως στόχων του predator, προκειμένου να καλέσετε άμεσα την ΑΔΑΕ να διεξάγει έρευνα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να διαλευκανθεί αν πράγματι υπήρξε κάποιος εξ’ αυτών που ήταν και σε διαδικασία «επίσημης» επισύνδεσης από την ΕΥΠ»;

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Inside Story προκαλεί νέο γύρο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το παράνομο λογισμικό Predator εγκαταστάθηκε από την κυβέρνηση σε χώρο που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Η αγορά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κόστισε επτά εκατομμύρια ευρώ και η σχετική σύμβαση αποτέλεσε κομμάτι άλλης σύμβασης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Η ελληνική δικαιοσύνη που έχει ανοιχτή έρευνα δικαστική σε εξέλιξη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία αυτά και επιμένω στην αρχική μας τοποθέτηση ότι η ελληνική κυβέρνηση η ελληνική Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και καμιά Εθνική αρχή ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί αυτό το είδος στα κακόβουλα λογισμικά».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει πως ακόμα «ψάχνει» τους ιδιώτες που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το Predator. Δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του».

«Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρωθυπουργός τη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων, παρά μόνο εάν υπάρξουν ευρήματα, για τα οποία κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει η υπηρεσία τον πρωθυπουργό», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως: «Είναι προφανές ότι ο κ. Οικονόμου σήμερα επιβεβαίωσε την παρακολούθηση και από την ΕΥΠ υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η άρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δείχνει την ενοχή του».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία για αυτά που ισχυρίζεται και υπονοεί, για τα οποία η Κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία πληροφορία, ας τα φέρει στη Δικαιοσύνη και το προσκήνιο. Όσο για την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Βουλή, ας μην ανησυχούν. Πολύ σύντομα θα απαντήσει και πάλι , συνολικά και θεσμικά- για τα ζητήματα αυτά στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εάν ο κ. Τσίπρας ανυπομονεί και νιώθει τόσο έτοιμος, ας καταθέσει πρόταση μομφής, όπως άλλωστε είχε κάνει με αφορμή μια χιονόπτωση».

Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Άκης Σκέρτσος, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε λίστες που δημοσίευσε το Ντοκουμέντο, τοποθετούνται δημοσίως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανέφερε: «Η συνεργασία μου με τον πρωθυπουργό είναι μια συνεργασία διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έχει παράξει άλλωστε απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πιο δύσκολη περίοδο. Από εκεί και πέρα δε, με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Μιλώντας στον Αντέννα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σχολίασε: «Υπάρχει μία ξεκάθαρη προσπάθεια επίθεσης στον πρωθυπουργό. Όταν δημιουργούν ένα διάχυτο κλίμα καχυποψίας, αυτό οδηγεί σε αποσταθεροποίηση, που είναι σαράκι στα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Θεσμικές παρεμβάσεις ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Κατέθεσα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση να κηρυχτεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την υπόθεση και στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να παραστήσει την «ανεύθυνη», ενώ φέρει την κυρία ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών», σχολίασε η Ελληνική Λύση.

«Το βρώμικο παιχνίδι των παρακολουθήσεων αφορά μόνο τα κοράκια της πολιτικής και των ολιγαρχών», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθούν σε νέα πολιτικά χαρακώματα με την κατάθεση προς διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα κακόβουλα λογισμικά και τις παρακολουθήσεις.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος