Μετεκλογικές αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ – Οι επόμενες κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ (video)

«Δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν λείπουν 2 -3 έδρες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση», διεμήνυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει πλειοψηφική δύναμη στον προοδευτικό χώρο.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν και οι αιχμές για τις προσωπικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η απόδοση ευθυνών στους ψηφοφόρους με αναφορές ακόμη και σε σύνδρομο Στοκχόλμης. Στελέχη λένε ότι δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα και εμφανίζονται ενωτικά ενόψει του δευτέρου γύρου. Την ίδια ώρα «φουντώνει» και η μάχη για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ όμως να ξεκαθαρίζει πως δεν θα μπει σε άγονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω τριγμών συνεχίζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αλλά και οι αντιδράσεις στη δήλωση Παπαδημούλη να πλαισιώσουν νέα στελέχη τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως: «απαιτείται σοβαρότητα, να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα».

Ενώ δεν λείπουν οι αιχμές  για τις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα, στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

«Σαφέστατα έχει και αυτός ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι έχει τον πρώτο λόγο για την επόμενη πορεία του κόμματος, δηλαδή αν θέλει να παραμείνει ή αν θέλει να φύγει. Δεν χρειαζόμαστε εκ των έσω βολές, οι οποίες βοηθούν και τις εκ των έξω βολές», ανέφερε μιλώντας στο Σκάι ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, μίλησε στο Σκάι και σχολίασε πως: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στην παρούσα φάση για τον Αλ. Τσίπρα και δεν εννοώ μόνο μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά τις εκλογές. Οι δηλώσεις που ακούτε τόσες μέρες από σήμερα θα σταματήσουν. Έχουν γίνει ορισμένες εντελώς άστοχες για το timing που γίνονται γιατί δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα».

Στο επίκεντρο της κριτικής των στελεχών η επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος

Μιλώντας στο MEGA η Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε: «Το ζητούμενο είναι το αφήγημα και αυτό θα κάνουμε σήμερα στην κεντρική μας Επιτροπή, το οποίο θα είναι σε διαφορετική κατεύθυνση απ’ αυτό που είχαμε την πρώτη φορά αν κατορθώσουμε να το επικοινωνήσουμε με την εσφαλμένη κατά την άποψή μου επικοινωνιακή καμπάνια που είχαμε και με τον περιορισμένο τρόπο προβολής από τα ΜΜΕ. Στα κόμματα εξουσίας όλα τα στελέχη συμβάλλουν στην πορεία του κόμματος και είναι συνυπεύθυνοι για τη θετική και αρνητική πορεία του κόμματος που υπηρετούν».

Για «εξωφρενικά μη αναμενόμενη ήττα», έκανε λόγο ο Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στο Όπεν, λέγοντας επίσης πως «Τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές συνέβησαν πολλά. Μπήκαν αυτογκόλ, πολύ θεαματικά».

Την ίδια ώρα, την αντίδραση της Πειραιώς προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για “σύνδρομο της Στοκχόλμης” σχολιάζοντας την ψήφο των νέων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Παύλος Μαρινάκης,, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, δήλωσε: «Οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του. Και, όσο συνεχίζουν να προσβάλλουν τους πολίτες, τόσο το 20% θα μοιάζει σύντομα με άπιαστο όνειρο. Τους αφήνουμε στη μιζέρια και στο μίσος τους προς ό,τι δεν συμφωνεί με τις ιδεοληψίες τους».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το στόχο να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης που υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν με την ΝΔ: «δεν υπάρχει συνεργασία με ΝΔ στόχος να εκφράσουμε πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο χώρας έχουμε καταρρέει οικονομία και η ΝΔ αύξησε ποσοστά αντί να καταγκρεμιστεί».

Ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε στην ποιότητα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, την μεγάλη διαφορά των εκλογικών του ποσοστών με την ΝΔ, «μια στρατηγική έχουμε να εκφράσουμε πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο και του Κέντρου και κεντροαριστεράς».

Το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τόνους διαμηνύσει ότι δεν θα μπει σε άγονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική από το ΚΚΕ

Πυρά στον Α. Τσίπρα εξαπολύει το ΚΚΕ, αναφέροντας πως: «Αντίπαλοι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτοί που στήριξαν, εφάρμοσαν και ουσιαστικά αθώωσαν αυτή την πολιτική, τόσο από τη θέση της κυβέρνησης όσο από τη θέση της αντιπολίτευσης, τροφοδοτώντας τη συντηρητικοποίηση τμημάτων του λαού και τελικά την ίδια την ΝΔ».

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν με το βλέμμα στην νέα εκλογική αναμέτρηση

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος