ΜέΡΑ25: Υφαρπαγή ιατρών ΕΣΥ από ιδιωτικές κλινικές μέσω ΣΔΙΤ

Array

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σχετικά της παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ ιατρών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές.

Όπως δήλωσε ο κ. Αρσένης: «Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η σύμπραξη συνεργασίας της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν” και της κλινικής του ΙΑΣΩ Παίδων. Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), όσο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο καταγγέλλουν την απόφαση της Διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, κ. Παπαευαγγέλου για την παραχώρηση ειδικευόμενων γιατρών και νοσηλευτών για εκπαίδευση και εργασία στην κλινική του ΙΑΣΩ Παίδων στο πλαίσιο της εν λόγω σύμπραξης.

Στις καταγγελίες αυτές η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε με έγγραφο προς τη Διοίκηση του Αττικόν, στο οποίο αναφέρει ότι η συνεργασία αυτή δεν αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, μετακινήσεων ασθενών, ή διενέργεια κλινικού έργου ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής (ειδικευμένων ιατρών ή ΕΣΥ ή ΔΕΠ) στο ΙΑΣΩ ή αντίστροφα, αλλά τη δυνατότητα ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων και γνώσεων για τους ειδικευόμενους ιατρούς μέσω της ιδιότητας του παρατηρητή κι εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

Ωστόσο, ο Όμιλος ΙΑΣΩ ανακοινώνοντας την έναρξη της συγκεκριμένης συνεργασίας, τη χαρακτηρίζει σε ανάρτηση του, ως «σύμπραξη συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε επίπεδο ιατρικής, νοσηλευτικής εκπαίδευσης καθώς και κλινικού, ερευνητικού έργου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άξονες της συνεργασίας περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν” καθώς επίσης την «αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας» και τη «διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω γεννιούνται εύλογα ερωτηματικά για τους αντικειμενικούς σκοπούς της σύμπραξης αυτής, το πλαίσιο διεξαγωγής και τους όρους που τη διέπουν. Καθώς είναι γνωστές οι προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την υλοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα χώρο της υγείας και ρητά διατυπωμένες».

Ακολούθως τα ερωτήματα που διατύπωσε ο κ. Αρσένης προς τον Υπουργό Υγείας, με επίκαιρη ερώτηση είναι:
«Ποια είναι τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμπραξης αυτής, ποιοι όροι συνεργασίας περιλαμβάνονται και σε ποιο νομοθετικό πλαίσιο στηρίχθηκε η σύναψή της;

Σε τι συνίσταται τελικά η εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών και η παρουσία τους στην ιδιωτική κλινική; Ισχύει αυτό που διακηρύττει ο ιδιωτικός φορέας υγείας ή αυτό που υποστηρίζει η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν»;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος