ΜέΡΑ25: Παρέμβαση για τις πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα

Array

Στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στη Δυτική Αθήνα, αναφέρθηκε με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Συγκεκριμένα ο κ. Αρσένης αναφέρει ότι: «Την Πέμπτη 25 Αυγούστου ύστερα από δυνατή βροχή οι δρόμοι μετατράπηκαν ακόμη μια φορά σε ποτάμια στη Δυτική Αθήνα. Στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στο Ίλιον παρουσιάστηκε έντονο πρόβλημα με το νερό να μπαίνει μέσα στα σπίτια, ενώ αν η βροχή συνεχιζόταν για λίγη ώρα ακόμη θα είχαμε επανάληψη των καταστροφών του 2014. Στο Χαϊδάρι τα νερά σχεδόν σκέπασαν αυτοκίνητα στην οδό Στρατηγού Καραϊσκάκη. Επίσης, στην Πετρούπολη το πρόβλημα ήταν πολύ εκτεταμένο. Μία γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της στις Τρεις Γέφυρες.

Στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Περιστέρι καταγράφηκαν στις 23, 24 και 25 Αυγούστου 30.6, 8.8 και 13.6 χιλιοστά ωριαία ύψη βροχόπτωσης αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ισχυρή βροχόπτωση καθώς για να χαρακτηριστεί καταρρακτώδης χρειάζονται πάνω από 50 χιλιοστά νερού την ώρα.

Η μείωση των δασικών εκτάσεων, η εντατική αστική ανάπτυξη της Αθήνας και ο κακός σχεδιασμός των έργων (βλ. νέα «διευθέτηση» στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες ανάντη Κόκκινου Μύλου έως Αττική Οδό) παίζουν καθοριστικό ρόλο στη πρόκληση πλημμυρών. Οι πολιτικές ηγεσίες τα τελευταία χρόνια ορίζουν ως αντιπλημμυρικά έργα τη τσιμεντοποίηση και το θάψιμο των ρεμάτων. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αντιπλημμυρική προστασία σημαίνει ανάδειξη, αποκατάσταση και δημιουργία ζωνών εκτόνωσης των ρεμάτων και των ποταμών».

Ακολούθως διατυπώνει το ερώτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών: «Γιατί ενώ η ένταση των βροχοπτώσεων προβλέπεται από τη μετεωρολογική υπηρεσία πλέον με ακρίβεια δημιουργούνται συνεχώς τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις στη Δυτική Αθήνα;

Έχει ελεγχθεί το αντιπλημμυρικό έργο στη Θηβών που φτιάχτηκε ύστερα από μεγάλους αγώνες των κατοίκων και αν ναι σε τι κατάσταση βρίσκεται; Ποια μέτρα θα παρθούν για την περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στο Ίλιον η οποία ουσιαστικά “υποδέχεται” και το νερό που κατεβαίνει από άλλες διπλανές περιοχές»;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος