ΜέΡΑ25: Oι ενημερώσεις του ΕΟΔΥ είναι επικοινωνία χωρίς ουσία

«Ο ΕΟΔΥ, κατόπιν της μόλις για ένα καλοκαιρινό μήνα παρατηρούμενης “αποσύνδεσης” του αριθμού των κρουσμάτων από τον αριθμό νοσηλειών και θανάτων, έκρινε περιττή την ενημέρωση που παρείχε σε ημερήσια βάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως: «Η ποιότητα της επίσημης κυβερνητικής ενημέρωσης φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας που οδήγησε τη χώρα σε αποτρέψιμη υπερβάλλουσα θνησιμότητα, τόσο από COVID-19 όσο και από τα λοιπά αίτια.

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση αυτή ήταν από την αρχή της πανδημίας και η μόνη επαφή μεταξύ κυβέρνησης και κοινού, αφού οι νοσοκομειακές διοικήσεις, οι επιστημονικές εταιρείες και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης τέθηκαν αυτομάτως σε σιγή ασυρμάτου, φαινόμενο απολυταρχίας όσο όμως και αντιπαραγωγικό ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και παγκοσμίως, καθιστούν αναγκαία όχι την αραίωση της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ αλλά την ποιοτική αναβάθμισή της. Το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ όλων των παραλείψεών του, οφείλει να ασχοληθεί με την ουσία, που είναι ότι πράγματι, η ημερήσια ενημέρωση κατέστη παντελώς άχρηστη, ως τροφή ανούσιων δημοσιευμάτων και αναφορών του τύπου, αλλά και ποτέ δεν ήταν ουσιωδώς χρήσιμη, παρά αποτελούσε μόνο επικοινωνιακό κυβερνητικό εργαλείο.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ από μια σύγχρονη χώρα θα είχε τη μορφή μιας ιστοσελίδας που τροφοδοτείται διαρκώς με δεδομένα, όχι συγκεντρωτικά, αλλά αναλυόμενα κατά τόπους, ηλικία και πιθανολογούμενο υπεύθυνο στέλεχος (μετάλλαξη). Τα δεδομένα θα περιλάμβαναν τους αριθμούς των θανόντων και των νοσηλευόμενων, χωριστά σε μονάδα εντατικής ή σε απλή κλίνη και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Επίσης, τα ποσοστά τήρησης των προληπτικών μέτρων, τα ποσοστά εμβολιασμού ανά σκεύασμα και δόση. Επίσης, την πληρότητα των κλινικών, τις αναμονές για τακτικές εξετάσεις και επεμβάσεις, τις μετρούμενες αντοχές στα αντιμικροβιακά, τον αριθμό χορηγούμενων συνταγών για νεότερα αντιικά και βεβαίως, με απόλυτη διαφάνεια, το τρέχον και το εκτιμώμενο κόστος, από τη μια των παρεμβάσεων της πανδημίας και από την άλλη της απουσίας μιας παρέμβασης.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά είναι πλήρως διαθέσιμα στην κυβέρνηση αλλά παγίως αποκρυπτόμενα, σαν να πρόκειται για… στρατιωτικά μυστικά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος