ΜέΡΑ25: Ο πληθωρισμός τσακίζει τον λαό – Εφαρμογή ΑΤΑ άμεσα

Array

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρεται με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και διατυπώνει την πρόταση της θεσμοθέτησης Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Όπως αναφέρει: «Σύμφωνα με το από 9/9/2022 Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, «από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2021 προέκυψε αύξηση 10,4%». Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο εν λόγω Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο ρυθμός πληθωρισμού δηλαδή, δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική πληθωριστική επιβάρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται – κι έχει δυσανάλογα μεγάλη βαρύτητα – πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνει η μικρή μερίδα των εύπορων στρωμάτων του πληθυσμού, όπως ακριβά αυτοκίνητα, πολυτελείς διακοπές, κλπ.

Με σκοπό την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας όσον αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, επιλέξαμε εκείνα τα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. αυτά που καταναλώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως βασικά είδη διατροφής, ένδυσης κ υπόδησης, ενοίκια και συντήρηση κατοικίας, ύδρευση, ενέργεια, μεταφορές.

Ο κατά ΕΛΣΤΑΤ συντελεστής βαρύτητας (στάθμιση) αυτών των αγαθών και υπηρεσιών ανέρχεται αθροιστικά στο 57% του Γενικού ΔΤΚ, λαμβάνονται δηλαδή υπόψιν για τον πληθωρισμό που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ σε ποσοστό 57%. Ο πραγματικός επομένως πληθωρισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά ήταν σχεδόν διπλάσιος, αφού άγγιξε το 20% τον Αύγουστο 2022 συγκριτικά με τον Αύγουστο 2021!

Το ΜέΡΑ25 προτείνει την θεσμοθέτηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, στο ύψος και στα επίπεδα του πραγματικού πληθωρισμού που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά σκέτη κοροϊδία και πολιτική απάτη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος