ΜέΡΑ25: Κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 σχολιάζει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους και ταυτόχρονα παρουσιάζει και τις δικιές του προτάσεις.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Λίγες ώρες μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του… πολυχρονεμένου πρωθυπουργού, η κυβέρνηση μέσω τριών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) ανακοίνωσε σήμερα 14/1 τρία ολόκληρα μέτρα «στήριξης» για επιχειρήσεις και εργαζομένους, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας… τον μήνα Ιανουάριο!

Με την ακρίβεια να έχει “χτυπήσει κόκκινο”, καθώς οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, κατατρώγοντας το διαθέσιμο εισόδημα, με απότοκο τη μείωση του τζίρου των ΜμΕ και την ανασφάλεια να επιτείνεται, η προκλητική επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς της Μητσοτάκης ΑΕ φαντάζει να είναι το μικρότερο κακό.

Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων, καθώς τα “μέτρα στήριξης” που γνωστοποίησε είναι ψευδεπίγραφα, χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και είναι αποσπασματικά και αναποτελεσματικά για το σύνολο σχεδόν των ΜμΕ και των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, για μόνο τον Ιανουάριο 2022, ανακοίνωσε:

Επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€) σε επιπλέον κλάδους. Από 1-31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ, οι αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική, ενώ από 14-31/1 οι επιχειρήσεις στις τέχνες του θεάματος και θέατρα, οι χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων, διοργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων και οι παιδότοποι.

Επίσης, από 14-31/1 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης, υπηρεσιών catering, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, κινηματογράφοι, οργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, γυμναστήρια, σχολές χορού, πάρκα αναψυχής και θεματικά και τα καζίνο.

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το ΠΔΕ. Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οργάνωση συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπηρεσίες catering, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σχολές χορού… Απαιτείται να έχουν παρουσιάσει μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%, ενώ το ύψος της ενίσχυσης φτάνει ως το 8% επί του τζίρου του 2019, με ανώτατο όριο τις 400.000 ευρώ.

Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή. Τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης (δηλαδή, 31/1!).

Για μια ακόμα φορά, είμαστε “στο ίδιο έργο θεατές”, καθώς διαφαίνεται η πρόθεση της Μητσοτάκης ΑΕ να υπηρετήσει και πάλι τους παρασιτικούς ολιγάρχες ευνοώντας τη συγκεντροποίηση της αγοράς και να αφήσει στη μοίρα τους τις ΜμΕ που οδηγεί σε λουκέτο, με ακρίβεια χειρούργου, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να απορρυθμίσει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Ως ΜέΡΑ25, έχουμε εξαρχής ταχθεί εναντίον των προσωρινών αναστολών, οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ανακυκλώνουν κι –εν τέλει- να διαιωνίζουν τα προβλήματα κι έχουμε προτείνει ήδη από τον Μάρτιο 2020 μια σειρά πρακτικών κι αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, όπως την κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120.000 ετησίως, την ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως κ.ά.

Επίσης, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2021, όταν εγκαίρως διαβλέψαμε την επερχόμενη έκρηξη της ακρίβειας, προτείναμε άμεση μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 15% και την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων, όπου ο τιμάριθμος θα προσδιορίζεται όχι από τον “επίσημο” πληθωρισμό αλλά από Δείκτη τιμών των μικρομεσαίων νοικοκυριών, την ακύρωση όλων των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (έργο ΣΥΡΙΖΑ…) που κοστολογεί στην ακριβότερη, όχι στη μέση τιμή και τον έλεγχο με επιβολή προστίμων στο καρτέλ των Super Market για αισχροκέρδεια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος