Με Navtex θα «μετακομίσει» το Οruc Reis αναφέρουν πληροφορίες (video)

Το  Οruc Reis με Navtex  θα μεταφερθεί  νότια της Ρόδου και Κρήτης αναφέρουν πληροφορίες όπως μεταδίδει  η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου.

Συγκεκριμένα παράταση της τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέις αναμένεται αύριο σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ η οποία προσθέτει ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σε μια περιοχή 4 χιλιάδων χλμ και συνολικά αναμένεται να καλύψει μια περιοχή 15 χιλιάδων χλμ.

Παρά τις  επανειλημμένες δηλώσεις  του υπουργού Άμυνας  Χουλουσί  Ακάρ περί διαλόγου, κάτι που έκανε και χθες, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με συνέπεια καθώς το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία,  έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Μιλώντας  στην ΕΡΤ ο επίτιμος  Υπαρχηγός ΓΕΝ  Π. Παστουσέας  σημείωσε  ότι η Τουρκία  είναι δυσαρεστημένη με την ατζέντα  του διαλόγου που περιλαμβάνει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.  Προσπαθεί να αναβάλλει τις διαπραγματεύσεις και να επανέλθει αργότερα στον διάλογο με την ατζέντα που  επιθυμεί Η γείτονα χρησιμοποιεί την προβολή της ναυτικής ισχύος για να επιβάλει τους δικούς της όρους διαπραγματεύσεων. Τακτική που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν

Σημειώνεται ότι η  τουρκική εξωτερική πολιτική αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες, κατά πάγια τακτική, το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.

Kαμία έκπληξη δηλώνουν πηγές του  Υπουργείου Άμυνας

Αναμενόμενη  ήταν για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  η μεταφορά του τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε νέες συντεταγμένες   με παράταση της υφισταμένης η την έκδοση νέας navtex από την Τουρκία  καθώς μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού  βρίσκονται στα επίκαιρα σημεία και διαρκώς απέναντί του. Οι εκτιμήσεις του ελληνικού επιτελείου συγκλίνουν ως προς την πληροφορία για την μεταφορά του ερευνητικού σκάφους.   

Τα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων εξοπλισμένα με τα διδάγματα των δύο προηγούμενων κρίσεων εκτελούν συντονισμένα επιχείρηση προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ετοιμότητας  στην Άγκυρα.

Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία την επιβολή εμπάργκο όπλων, ενώ με επιστολή στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης να ανασταλεί η διαδικασία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

Ρεπορτάζ:Γιώργος Σιδέρης
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος