Συναντήσεις Χάφταρ με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια-Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ (video)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα, υπό άκρα μυστικότητα, λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συναντηθεί, νωρίτερα, με τον στρατάρχη και μετείχε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναχώρησε μαζί του από τη Βουλή ενημερώνοντας ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις. Εν τω μεταξύ, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή.

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Επισήμανε την ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους ευρωπαίους εταίρους να εφαρμόσουν την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου που έχει κρίνει άκυρο το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης. Η καγκελάριος επανέλαβε τη πλήρη δέσμευση της Γερμανίας στις αποφάσεις αυτές του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι στόχος της Διάσκεψης του Βερολίνου είναι να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και ότι δεν θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης οι θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συναντήσεις του Λίβυου στρατάρχη

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ξεκίνησε γύρω στις 13.15 και δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στρατάρχης Χάφταρ στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και έχουν υπογραφεί από μια κυβέρνηση που δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης και παρότρυνε τον στρατάρχη να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης. Συνολικά οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάνουν ξεχωριστή μνεία στην «ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ είχε το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Δένδια ενώ στη συνέχεια υπήρξαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες.

Ο υπουργός Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του αμέσως μετά ανέφερε ότι είχε με τον Λίβυο στρατάρχη μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και του ζήτησε να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα και να επιχειρήσει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την ακυρότητα των μνημονίων. Ο στρατάρχης Χάφταρ συμφώνησε σε όλες τις παρατηρήσεις μας, όπως θα το δείτε διατυπωμένο και στις δικές τους ανακοινώσεις, είπε ο κ. Δένδιας.

Συναντήσεις Χάφταρ με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια-Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ (video)
(EUROKINISSI)

Τόνισε ακόμη στον Λίβυο στρατάρχη ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων, της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα. Όπως ξέρετε η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που έχει ξεκινήσει από το 2015 και δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί η συμμετοχή μας από τη Γερμανία ως κάτι το θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει το θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για το θέμα της Λιβύης και η οποία είναι η αναγνώριση της ακυρότητας και της ανυπαρξίας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε από τη Γερμανία ως Ευρωπαίοι να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτή τη διαδικασία.

Με τον πρωθυπουργό

Το μεσημέρι της Παρασκευής 17/1 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συναντηθεί, νωρίτερα, με τον στρατάρχη και μετείχε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναχώρησε μαζί του από τη Βουλή ενημερώνοντας ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ιδιωτική συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στο ξενοδοχείο King George, παρουσία και του ναυάρχου Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Συναντήσεις Χάφταρ με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια-Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ (video)
(EUROKINISSI)

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης που πρόσκειται στον Χάφταρ με ανάρτησή του στο Twitter εμφανίζει φωτογραφίες από την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη και γράφει “Ευχαριστούμε Ελλάδα που τον προσέχεις”.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1217925031969337345?s=20

Σχετική είδηση: Στην Αθήνα ο Χαλίφα Χαφτάρ – Συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη, Ν. Δένδια (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος