Μαξίμου: Ταξίδι με αυτοτελή πολιτική σημασία και με συνέχεια, η επίσκεψη Τσίπρα στην Κούβα

Διάλογο σε θερμό κλίμα με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, με έμφαση στην επικείμενη συμφωνία ΕΕ-Κούβας, είχε ο πρωθυπουργός στην Αβάνα, στο περιθώριο της εκδήλωσης προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με άλλους τέσσερις ηγέτες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε κυβερνητική πηγή, το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κούβα «πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια». Ο κ. Τσίπρας ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή.

Μαξίμου: Ταξίδι με αυτοτελή πολιτική σημασία και με συνέχεια, η επίσκεψη Τσίπρα στην ΚούβαΜαξίμου: Συναντήσεις με ιδιαίτερη σημασία

Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα. «Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα», σημείωσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή είπε χαρακτηριστικά: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη, του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!»

Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, η οποία κατέληξε, και αυτή, σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αρκετή ώρα, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβανούς, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής», είπε η κυβερνητική πηγή.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος