Την ελπίδα ότι τα κόμματα θα ψηφίσουν «χωρίς μικροκομματικά γιαλιά και ιδεοληψίες» καθώς διεξάγεται η τρίτη και τελευταία συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εξέφρασε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Όσο υπάρχουν ανάγκες και περιθώρια, θα παρεμβαίνουμε για να μειώνονται οι συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς κρίσης για τους πολίτες», είπε ερωτηθείς για την επιπλέον μείωση στο πετρέλαιο κίνησης και για τον Αύγουστο, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπησή του.
«Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις κρίση με όρους μικροκομματικής αντιπαράθεσης, όπως κάνει η αντιπολίτευση» ανέφερε, τονίζοντας ότι αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης δεν θα υπήρχαν δημοσιονομικά περιθώρια για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις ανατιμήσεις των καυσίμων.
Διευκρίνισε ότι πρόκειται για επιπλέον μείωση 10 λεπτών ανά λίτρο στο ντίζελ για τον Αύγουστο, που μαζί με τη μείωση των 5 λεπτών που παρέχουν τα διυλιστήρια, η συνολική ελάφρυνση φτάνει τα 15 λεπτά ανά λίτρο.
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για τη χαμηλότερη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο και τόνισε ότι «ανάλογα με τις τιμές λιανικής το αρμόδιο Υπουργείο θα δώσει απαντήσεις».
Ολόκληρη η ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Με αναφορά στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι με την Εγνατία Οδό, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το βόρειο τμήμα του παραδόθηκε στην κυκλοφορία την περασμένη Πέμπτη. Με συνολικό μήκος άνω των 181 χιλιομέτρων ο Ε65 συνδέει τη Λαμία με τα Γρεβενά και την Εγνατία Οδό βάζοντας τέλος στη συγκοινωνιακή απομόνωση περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Μειώνοντας εντυπωσιακά τους χρόνους μετακίνησης, ο Ε65 αποτελεί τον τρίτο ολοκληρωμένο κάθετο οδικό άξονα της ηπειρωτικής Ελλάδας μετά την Ιόνια Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος, εκτός από τη σημαντική αναπτυξιακή ώθηση που προσδίδει στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζει την απρόσκοπτη οδική πρόσβαση προς το εξωτερικό καθώς αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χορήγηση επτά αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027, τονίζοντας ότι η διαδικασία βασίστηκε σε αυστηρές προδιαγραφές και αξιολόγηση από τις αρμόδιες Αρχές, με κριτήρια που αφορούσαν την ποιότητα, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, τις υποδομές και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Είπε μετά την αδειοδότηση θα ακολουθήσει η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και επεσήμανε πως η σημερινή πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εξ υπαρχής ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσουν την ευκαιρία χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στην εγγραφή της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως Μικτού Αγαθού, υπογραμμίζοντας τη διεθνή σημασία της απόφασης και την αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ξεπέρασαν τα 134 εκατ. ευρώ οι αποφάσεις φορολογικής απαλλαγής για 90 επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού, σημειώνοντας πως το ποσό ήταν σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του 100% των αιτήσεων. Τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης συνεχάρη την εθνική ομάδα πόλο ανδρών για την κατάκτηση του World Cup, καθώς και την ελληνική κωπηλασία για την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ23 στο Ντούισμπουργκ, όπου η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια.
Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Ολοκληρώθηκε ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65, ο οποίος συνδέει τον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι με την Εγνατία Οδό.
Το βόρειο τμήμα του παραδόθηκε στην κυκλοφορία την περασμένη Πέμπτη. Με συνολικό μήκος άνω των 181 χιλιομέτρων, ο Ε65 συνδέει τη Λαμία με τα Γρεβενά και την Εγνατία Οδό, βάζοντας τέλος στη συγκοινωνιακή απομόνωση περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
Μειώνοντας εντυπωσιακά τους χρόνους μετακίνησης, ο Ε65 αποτελεί τον τρίτο ολοκληρωμένο κάθετο οδικό άξονα της ηπειρωτικής Ελλάδας, μετά την Ιόνια Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος, εκτός από τη σημαντική αναπτυξιακή ώθηση που προσδίδει στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζει την απρόσκοπτη οδική πρόσβαση προς το εξωτερικό, καθώς αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.
Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού χορηγεί επτά άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
Για τον σκοπό αυτόν προηγήθηκε η λήψη σύμφωνης γνώμης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ειδικά για τα μητρικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λήφθηκε αρμοδίως και η γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών.
Η διαδικασία αξιολόγησης βασίστηκε σε αυστηρές προδιαγραφές, τις αυστηρότερες στην Ευρώπη, που τέθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης όσον αφορά τη διασφάλιση ποιότητας, την εφαρμογή των ακαδημαϊκών διαδικασιών του μητρικού ιδρύματος, την επάρκεια στελέχωσης σε ακαδημαϊκό και διοικητικό/τεχνικό προσωπικό, την πληρότητα των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την καταλληλόλητα της οργανωτικής τους διάρθρωσης και την επάρκεια των υποστηρικτικών υπηρεσιών τους.
Αντίστοιχα, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού επικεντρώθηκε στις τεχνικές και κτιριολογικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αδειοδότησης, θα εκκινήσει άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον νόμο.
Η χώρα μας έκανε ήδη ένα σημαντικό βήμα με τη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων. Η σημερινή πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας κρίσιμης μεταρρύθμισης για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εξ’ υπαρχής ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, διευρύνοντας περαιτέρω τις επιλογές των φοιτητών, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή εξωστρέφεια και καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρότερο εκπαιδευτικό κόμβο, με σταθερή εγγύηση την ποιότητα και τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου.
Ελπίζουμε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αντιμετωπίσουν αυτήν την ευκαιρία χωρίς μικροκομματικά γυαλιά, μακριά από ιδεοληψίες και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου εγγράφεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως Μικτό Αγαθό.
“Η ομόφωνη απόφαση της UNESCO να εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι μια εθνική επιτυχία πρώτου μεγέθους. Όχι μόνο γιατί φέρνει και πάλι την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, παράλληλα μάλιστα με τη διεθνή συζήτηση γύρω από τα ομηρικά έπη. Αλλά και γιατί αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να διατηρήσει ακμαία τη φυσική και πολιτιστική της παράδοση», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η συμπερίληψη του Ολύμπου στον συγκεκριμένο Κατάλογο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις, στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς αναγνωρίζει την εξέχουσα οικουμενική αξία του Ολύμπου, τοποθετώντας τον ανάμεσα στα πλέον εμβληματικά μνημεία παγκοσμίως, τα οποία χρήζουν ειδικής προστασίας και μέριμνας, προς όφελος της ανθρωπότητας.
Ξεπέρασαν τα 134 εκατ. ευρώ οι αποφάσεις φορολογικής απαλλαγής που εκδόθηκαν για 90 επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων του 2016 και του 2022. Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα την επεξεργασία του συνόλου των σχετικών αιτημάτων, καλύπτοντας το 100% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για την τρέχουσα περίοδο φορολογικών δηλώσεων.
Το ποσό των φορολογικών απαλλαγών είναι σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συνοδεύεται από τον μεγαλύτερο αριθμό αποφάσεων που έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την επιτάχυνση στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ελληνικός αθλητισμός σημείωσε πολύ μεγάλες επιτυχίες.
Θερμά συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα πόλο ανδρών για την κατάκτηση του World Cup. Συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της Ελλάδας στην υδατοσφαίριση, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος παγκοσμίως.
Συγχαρητήρια και στην ελληνική κωπηλασία για τη σπουδαία της παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ23 στο Ντούισμπουργκ, όπου η εθνική ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια».
Από τις ερωτήσεις πολιτικών συντακτών
Σε ερώτηση για τα γεγονότα αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Άργος o κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «αν υπήρξε αστυνομικός που απρόκλητα επιτέθηκε σε πολίτη με αναπηρία δεν το γνωρίζω αλλά θα διερευνηθεί και θα επανέλθω. Ως προσωπικό σχόλιο ανέφερε ότι «όταν κάποιος κινείται με καδρόνια, κοντάρια και πυροσβεστήρες μάλλον δεν περιγράφεται ειρηνική διαδήλωση κι ευτυχώς που η ελληνική αστυνομία αντιδρά στο όριο και το πλαίσιο του νόμου».
Σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με αφορμή την αποτρεπτική κίνηση της ελληνικής συστοιχίας patriot στη Σαουδική Αραβία ο κ. Μαρινάκης απάντησε:
«Η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ελληνική δύναμη βρίσκεται εκεί από το 2021. Ουδεμία εμπλοκή δεν θα υπάρξει ήταν καθαρά αποτρεπτική – αμυντική κίνηση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου διεθνούς σημασίας και πρόκειται όχι μόνο για κίνηση αλληλεγγύης αλλά για στρατηγική κίνηση με βαθύ αποτύπωμα τόσο αμυντικό όσο και διπλωματικό».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος