Μαριαλένα Τσίρλη: Στο ΕΔΑΔ σταθμίζουμε τα συγκρουόμενα αγαθά (audio)

Προφανώς τα μέτρα για την μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θίγουν αφενός τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα και αφετέρου φέρνουν στο φως κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν.
Η κ. Μαριαλένα Τσίρλη, γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα παρατηρούμε μία σύγκρουση συμφερόντων και δικαιωμάτων, όλων αυτών που συνιστούσαν τη ζωή μας μέχρι πριν από ένα χρόνο και που τώρα περιορίζονται προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και η ζωή μας. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιες ατομικές ελευθερίες και κάποια ατομικά δικαιώματα υποχωρούν για το κοινό καλό. Είναι μια κατάσταση δυστοπική. Προφανώς κάθε περιορισμός είναι επαχθής για τον καθένα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ή ότι δεν είναι απολύτως δικαιολογημένος».

Η κ. Τσίρλη επεσήμανε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι πως προστατεύοντας το ένα δικαίωμα δεν καταργούμε ή δεν θίγουμε το άλλο. « Αυτό είναι δύσκολη άσκηση που δεν είναι πρωτοφανής, δηλ. το θέμα στάθμισης δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι παλιό. Εάν ο περιορισμός της ελευθερίας είναι αναγκαίος, πρόσφορος και τελεί σε αναλογία με τον επιδιωκόμενο σκοπό τότε είναι σωστός. Το θέμα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία και τα μέτρα που παίρνονται να είναι κατ’ αναλογία με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Δηλαδή να μην περιορίζουν παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται το δικαίωμα που θίγουν προκειμένου να προστατέψουν κάποιο άλλο».

Εξήγησε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν λάβει προσφυγές που θίγουν διάφορα θέματα π.χ. κρατουμένων που δηλώνουν ότι με τις συνθήκες που υπάρχουν, κινδυνεύουν ανα πάσα στιγμή να κολλήσουν ή προσφυγές ανθρώπων που διαμαρτύρονται για περιορισμό της ελευθερίας του συνέρχεστε κλπ.. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία σε κάθε θέμα που εγείρεται, δήλωσε η κ. Τσίρλη και πρόσθεσε ότι φυσικά η πανδημία φέρνε την επιφάνεια όλες τις κοινωνικές ανισότητες ( πρόσφυγες, μετανάστες, γυναίκες που πέφτουν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αιτήματα κοινωνικής και οικονομικής ελευθερίας). Προς το παρόν υπάρχει σταθερός ρυθμός προσφυγών, στην αρχή όμως ήταν πολλά αιτήματα για παροχή προστασίας σε κρατούμενους για τις συνθήκες διαβίωσης. Τώρα έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός, και μέχρι στιγμής έχε εκδοθεί μόνον μια απόφαση κατά της Γαλλίας, φυσικά εκκρεμούν άλλες.

«Η πανδημία είναι το μεγαλύτερο τεστ, για τη λειτουργία της δημοκρατίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής πως οι κρατικές δομές θα προστατεύσουν την υγεία των πολιτών και χωρίς να περιορισθούν υπέρμετρα τις ατομικές ελευθερίες και χωρίς να καταργήσει τον πυρήνα των δικαιωμάτων» τόνισε η κ. Τσίρλη προσθέτοντας ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα μέτρα θα είναι προσωρινά όσο τα γεννά η πανδημία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος