Μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις ― Οκτώ πρόσωπα – «κλειδιά» σε ακρόαση για την ΕΥΠ (video)

Array

Άνοιξε και επίσημα ο κύκλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Τα πρόσωπα που κλήθηκαν στην Επιτροπή, σε πρώτη φάση, είναι τα κάτωθι:

  • Γιάννης Ρουμπάτης (πρώην διοικητής ΕΥΠ)
  • Θόδωρος Δραβίλλας (πρώην διοικητής ΕΥΠ
  • Παναγιώτης Κοντολέων (τέως διοικητής ΕΥΠ)
  • Γρηγόρης Δημητριάδης (τέως Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού)

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δεύτερη ομάδα, με τα εξής πρόσωπα:

  • Βασιλική Βλάχου, Εισαγγελέας Εφετών (αρμόδια εισαγγελέας ΕΥΠ)
  • Κωνσταντίνος Τζαβέλλας Εισαγγελέας Εφετών (πρώην εισαγγελέας ΕΥΠ)
  • Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος ΑΔΑΕ
  • Θεμιστοκλής Δεμίρης, διοικητής ΕΥΠ

Στο μεταξύ, νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης ξέσπασε μετά την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις.

«Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

Μια ημέρα μετά την τοποθέτηση του για την ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το ζήτημα, στενοί του συνεργάτες ξεκαθαρίζουν ότι η τοποθέτησή του είναι σαφής και δεν περιέχει καμία αιχμή κατά της κυβέρνησης.

«Οποιοσδήποτε διαβάσει προσεχτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα αντιληφθεί πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές» σημειώνουν.

Για μια απελπισμένη προσπάθεια ορισμένων να παραμορφώσουν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Κανένα άδειασμα προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή. Αν διαβάσει κανείς την παρέμβασή του θα δει ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση. ειπε αυτό που είναι κάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμη, το αυτονόητο για κάθε πολίτη και την παραταξη – καμία σκιά.  Βλέπω μια απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να παραμορφώσουν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι οι ίδιοι κύκλοι που του επιφύλασσαν τη γνωστή κριτική όλο το προηγούμενο διάστημα» επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Στη ΝΔ δεν θέλουν όλοι να γίνουν συνένοχοι σε μια τέτοια εκτροπή ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

«Δεν ξέρω αν ο κ. Καραμανλής εκτέλεσε σίγουρα όμως πυροβόλησε τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές της ΝΔ στο μεγάλο αυτό θέμα. Έχει ξεκινήσει εμφύλιος στη ΝΔ, οι συνενοχοι μένει να φανούν…» αναφέρει η ίδια.

Βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής με αφορμή την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας Πολίτη Κωνσταντίνου Τσουβάλα, συνδέοντας την με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Ο κ. Τσουβάλας είχε βασική ευθύνη για τη καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι (…) Σήμερα ξαφνικά – και μετά τις αποκαλύψεις των υποκλοπών – αποφάσισε να καθαιρέσει αυτόν που επί τρία χρόνια κρατούσε παρά το εμφανές πολιτικό κόστος που του προκαλούσε. Φανταζόμαστε ότι οποιαδήποτε υποψία πως όλο αυτό έχει σχέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις για το παρακράτος Μητσοτάκη με τις υποκλοπές, είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας…» αναφέρουν από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εν λόγω αντικατάσταση δημιουργεί ερωτηματικά επί των οποίων θα αναζητηθούν απαντήσεις» σημειώνουν από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Για μετάθεση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι από την τότε κυβέρνηση, στην αστυνομία, κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, διαψεύδοντας κάθε εμπλοκή της ΕΛΑΣ στην υπόθεση της ΕΥΠ.

«Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη υπόθεση της ΕΥΠ είναι προφανές, για όσους έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, ότι δεν έχει -και δεν μπορεί να έχει- την παραμικρή σχέση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον μέχρι σήμερα Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως, κ. Τσουβάλα, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία την 3ετη αποστολή του» αναφέρουν από το υπουργείο.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες

Ως προς τα τεκταινόμενα στη συνεδρίαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι:

  • Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο τέως γραμματέας του γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επικαλέστηκαν το απόρρητο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ακόμα και για το εαν έχει καταστραφεί ο “φάκελος” με την παρακολούθησή του, ενώ ο κ.Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.
  • Ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να είπε ότι ο φάκελος Ανδρουλάκη δεν έχει καταστραφεί.
  • Η Εισαγγελέας Βλάχου είπε ότι ζήτησε να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτεται, υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.
  • Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την εφαρμογή του απόρρητου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και φέρεται να είπε ότι επί της θητείας του δεν γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του τη συγκεκριμένη περίοδο.
  • Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το εάν ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας διοικητής της ΕΥΠ από το 2012 έως 2015 παραδέχθηκε ή όχι την παρακολούθηση των κ.κ. Πιτσιόρλα και Σαγιά, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθηση ξεκίνησε επί των ημερών του και συνεχίστηκε για κάποιους μήνες από την επόμενη διοίκηση Ρουμπάτη. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ουδέποτε ο κύριος Δραβίλας παραδέχτηκε ότι η παρακολούθηση ξεκίνησε επί των ημερών του.
  • Για αυτήν την υπόθεση ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι «Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε μια εγκληματική οργάνωση και μέλη της συνομίλησαν με Σαγιά και Πιτσιόρλα και έτσι “έπεσαν πάνω” τους».
  • Και οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ φερεται να είπαν ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή της ΕΥΠ σε παρακολουθήσεις του ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλλα Αργείτη – Γεωργία Σκιτζή 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος