Μ. Χρυσοχοΐδης: Προβλήματα στο ΕΣΥ υπάρχουν, αλλά είναι άδικη η εικόνα της «κόλασης» όπως παρουσιάζεται

«Δεν μπορεί να περιγράφετε το ΕΣΥ ως μια κόλαση, ειδικά όταν μάλιστα κάποιοι από εσάς έχετε κυβερνήσει, χωρίς να μας μιλάτε για τον δικό σας παραδεισένιο ΕΣΥ που είχατε» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ολοκληρώνοντας στην ολομέλεια την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, στο οποίο προστίθενται και δύο τροπολογίες. 
 
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ότι «όλες οι σοβαρές εγχειρίσεις και δύσκολα περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ακούγονται κατάρες για ένα σύστημα Υγείας που καθημερινά παρέχει υπηρεσίες σε χιλιάδες Έλληνες». Αυτή η κριτική που ασκείτε στο ΕΣΥ, είπε ο υπουργός, «δεν είναι απλά άδικη, αλλά μια κατηγορία σε βάρος των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά στο ΕΣΥ και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς να έχουν την ανάλογη οικονομική αμοιβή που θα έπρεπε να έχουν».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό για τον covid, o κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε πως και σήμερα «ακούσαμε κάποιους βουλευτές να αρνούνται ότι υπήρξε πανδημία, τους ακούσαμε να κατηγορούν όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, όλους τους επιστήμονες του κόσμου, λέγοντάς μας πως δεν υπήρξε πανδημία, δεν έγινε τίποτα και ότι κακώς εμβολιαστήκαμε δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και πως θα έπρεπε να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για να κάνουν τα χατίρια κάποιων που αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από θεωρίες συνομωσίας». Ο υπουργός είπε ότι «δόθηκε μια μάχη και κρατήθηκε όρθια η χώρα και κοινωνικά και οικονομικά». 
 
Σε σχέση με την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά, τώρα, δίνονται 1,2 δισ. ευρώ για να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως επίσης «για πρώτη φορά διατίθενται αυτή την στιγμή δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να ψηφιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες Υγείας, για να απολαύσουν οι πολίτες γρήγορες και αποτελεσματικές υπηρεσίες με θεραπείες». 

Ο υπουργός, αναγνώρισε πως «το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα που και ο ίδιος καθημερινά τα βλέπει «και για αυτά εργάζομαι». Προανήγγειλε πως σε λίγες ημέρες θα αναρτηθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα αφορά 17 μονάδες αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά που ανέρχονται ετησίως σε 60.000 περιστατικά. Επίσης, τρέχει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ. Ο ίδιος ζήτησε από όσους επέκριναν την διάθεση προσωπικού από τις ΕΔ και την Πυροσβεστική για οδηγούς ασθενοφόρων «να κάνετε μια έρευνα σε τοπικό επίπεδο τι προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο αμβλύνθηκαν τα προβλήματα». 

Για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων, ο υπουργός είπε ότι καμία σύμβαση δεν μένει εκτός ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προσθέτοντας ότι «χορηγούνται από τους ιατρούς 2.500 αντιικά φάρμακα την εβδομάδα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη». Υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική πολιτική δεν έχει σκοπό να επιβαρυνθεί κανένας πολίτης, ούτε με ένα λεπτό του ευρώ για την περίθαλψή του» και δεσμεύθηκε πως «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να έχουν όλοι πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, όλοι να είναι ίσοι και όλοι κατά το δυνατόν ανάλογα με την πάθησή τους να θεραπεύονται». 

Σχετικά με την ηλεκτρονική παρακολούθηση του φαρμάκου, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «δεν έχουμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ και πως ‘ναι, αναζητώ εδώ και καιρό έναν τρόπο να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για το ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη. Πήρα τρεις φορές αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών, γιατί οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των Ελλήνων πολιτών». Ανέφερε ότι επιδιώκει να δημιουργηθεί «ένα online σύστημα, όπου όλοι οι παράγοντες υγείας αλλά και οι πολίτες, μέσω μια εφαρμογής στο κινητό τους θα ξέρουν ποια φάρμακα υπάρχουν, ποια είναι σε έλλειψη, ποια είναι τα υποκατάστατα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ποιες οι επιλογές τους». Επίσης, αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να είναι αντίθετος με την αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών.  

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του περιστατικού του παιδιού στο Καστελόριζο, ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από το ΕΚΑΒ για να γίνει άμεσα η αεροδιακομιδή του παιδιού. Στις 16.02 έγινε η κλήση, αμέσως έγινε συντονισμός για να σηκωθεί εναέριο μέσο για να πραγματοποιηθεί η αεροδιακομιδή, αλλά ο ιατρός την ακύρωσε μετά από 22 λεπτά ακριβώς».  
 
«Πού είναι η παραμέληση ή η αγνόηση ενός παιδιού σε τόσο ευαίσθητο μέρος» αναρωτήθηκε και διαβεβαίωσε «πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Εκτίμησε δε, πως πολύ σύντομα θα έχουμε τις βάσεις αεροδιακομιδής που έχει εξαγγελθεί ότι θα δημιουργηθούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος