Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, η οποία υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο για το εργασιακό προωθεί τις ατομικές συμβάσεις, καθώς καθιερώνει τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία του εργαζόμενου και όχι με συλλογική διαπραγμάτευση με το σωματείο, όπως γίνεται σήμερα.

H κυρία Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε επίσης για υποκρισία το υπουργείο Εργασίας, καθώς το τελευταίο με ανακοίνωσή κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, επειδή ζήτησε να κηρυχθεί ως υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας.

«Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία από την πλευρά του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διότι ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν θα συμφωνείται μέσα από συλλογικές συμβάσεις όπως ήδη γίνεται σήμερα, αλλά με ατομική συμφωνία».

Με τον τρόπο αυτό, είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εισάγονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί μεγάλη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις καθώς καταργούνται οι συλλογικές διαδικασίες που αποτελούν τη βάση των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργασιακής νομοθεσίας.

Στην πραγματικότητα, τόνισε, καταργείται το 8ωρο και επιβάλλεται το 10ωρο, ενώ μπαίνουν στο περιθώριο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που ισχύουν σήμερα για τα θέματα αυτά και προστατεύουν τον εργαζόμενο.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκε επίσης εναντίον των ρυθμίσεων για τα συνδικαλιστικά ζητήματα και κυρίως για την ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο στις αποφάσεις των συνδικάτων για απεργία, διότι όπως είπε καταργεί τη διαφάνεια και έρχεται σε αντίθεση με την παράδοση συλλογικής δράσης που ευνοείται με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος