Μ. Βορίδης: Το υπουργείο Παιδείας έχει βάλει τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που υπάρχουν για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Σύνοψη
  • «Όσο κάνεις ορθολογικές, αλλά χωρίς έκπτωση στην ποιότητα, τις προϋποθέσεις, τόσο είναι πιο προσβάσιμα σε μεσαία εισοδήματα»
  • Οι αυστηρές προϋποθέσεις σημαίνουν και ακριβά δίδακτρα δήλωσε ο Μ. Βορίδης.

Αναφορές στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων έκανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room.

Όπως δήλωσε: «Η κατάσταση σήμερα είναι πάρα πολύ απλή. Τα Ελληνόπουλα είναι στη Λευκωσία, στη Βουλγαρία, στο Αμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και σπουδάζουν.
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Παίρνουν πτυχία. Τα πτυχία τους είναι πλήρως αναγνωρισμένα εδώ και με αυτά τα πτυχία έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Τι ερχόμαστε και ακούμε από την αντιπολίτευση.
Τα Ελληνόπουλα μπορεί να πηγαίνουν σε όλες αυτές τις χώρες, να σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και να έχουν πτυχία στην Αθήνα, να μην πάνε στη Θεσσαλονίκη, να μην πάνε εκεί.
Δεν μπορούν να πάνε τα Ελληνόπουλα σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις στον κόσμο να πάνε και να παίρνουν πτυχία από ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι, Πάτρα, όχι. Αυτό απαγορεύεται. Αυτό ακούμε από την αντιπολίτευση και σε αυτό πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το απλό».

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε για «παραλογισμό» την ευρεία, όπως είπε, Αριστερά στη χώρα μας, παρατήρησε ότι θα ήταν θεμιτό να ψηφίσουν κάποια κόμματα «ναι» επί της αρχής και μετά να διατυπωθούν επί μέρους παρατηρήσεις και αιτήματα.

Στο σημείο αυτό, όμως, έστρεψε τα βέλη του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας πως «όταν ανοίγεις την κουβέντα των “συμφερόντων”, το λέω για τον κ. Ανδρουλάκη, να ξέρει ο κ. Ανδρουλάκης ότι με την ίδια ευκολία που κατηγορεί για εξυπηρέτηση συμφερόντων τον Πιερρακάκη, με την ίδια κατηγορία επιστρέφεται η κατηγορία σε αυτόν στη Βουλή θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης σε αυτά».

Κι ακόμη, «θέλει ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις ή πιο επιεικείς; Στις πιο επιεικείς, επιχειρηματίες μπαίνουν πιο εύκολα. Θέλει ακόμη αυστηρότερες;». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε, «αντί να συζητάμε τα περί “συμφερόντων”, να κάτσουμε να βάλουμε αντικειμενικές, σωστές, ορθολογικές προϋποθέσεις για το επίπεδο που θέλουμε να βρίσκονται αυτά τα πανεπιστήμια. Οι αυστηρές προϋποθέσεις σημαίνουν και ακριβά δίδακτρα». Αντιθέτως, «όσο κάνεις ορθολογικές, αλλά χωρίς έκπτωση στην ποιότητα, τις προϋποθέσεις, τόσο είναι πιο προσβάσιμα σε μεσαία εισοδήματα, τα πανεπιστήμια αυτά».

Και, στο «δια ταύτα», «ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι αθώος σε αυτή τη συζήτηση», επεσήμανε. ‘Αλλωστε, «το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει να μην ψηφίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ταυτίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ, με τη Νέα Αριστερά».

Ενώ στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ειδικότερα δε, του ‘Αρθρου 16, ο Μ. Βορίδης δήλωσε: «Όταν έρθει η αναθεώρηση να δούμε τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ εκεί ή αν πάλι θα έχουμε προϋποθέσεις. Κοντά είναι αυτά, δεν αργεί η διαδικασία αυτά που λέει ο κ. Ανδρουλάκης για το (‘Αρθρο) 16 θα τα βρει μπροστά του».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος