Μ. Βορίδης: Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι

Στο θέμα των πρόσφατων επεισοδίων στο ΑΠΘ αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» στην ΕΡΤ. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και ανέφερε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα αυτή την τριετία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επίσης, είπε ότι πρέπει να εμπεδωθεί μια κουλτούρα τάξης και ευνομίας ενώ μίλησε για την ύπαρξη ενδημικής βίας της άκρας αριστεράς στα πανεπιστήμια για πολλά χρόνια.

Τι είπε για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Έχουν γίνει προβλέψεις, έχουν γίνει οι προσλήψεις είναι η φάση εκπαιδεύσεως και νομίζω τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται επομένως θα είμαστε έτοιμοι από αυτή την πλευρά. Δεν χρειάζεται να είμαστε τρομερά έξυπνοι, υπάρχουν πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται παντού στον κόσμο. Εγώ θα δεχθώ ότι λόγω του ότι υπάρχει για πολλά χρόνια ενδημική βία της άκρας αριστεράς στα πανεπιστήμια προφανώς χρειάζονται, στην αρχή, κάποιες πρόσθετες απαιτήσεις μέχρι να κανονικοποιηθεί η κατάσταση και να αλλάξει όλη αυτή η αντίληψη που μας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια. Θα πω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα αυτή την τριετία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτά τα φαινόμενα που είδαμε τώρα μας εξοργίζουν γιατί εντέλει είναι ένα φαινόμενο που μας ξαναθυμίζει κάτι που είχαμε ξεχάσει. Σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα τέτοια φαινόμενα δεν έχουν υπάρξει. Επομένως αυτό μας θυμώνει, μας ενοχλεί, μας εξοργίζει γιατί πιστεύαμε ότι το είχαμε αφήσει πίσω μας. Για αυτό λοιπόν λέω δεν χρειάζεται κανείς να εφευρίσκει και να σκέφτεται τι πρόκειται να κάνει και τι δεν πρόκειται να κάνει. Οι πρυτανικές αρχές ξέρουν πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και πρέπει να το κάνουνε. Προφανώς το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, προφανώς δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει κι όποιος δεν θέλει. Εγώ θυμάμαι πάρα πολύ καλά όταν ήμουνα μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για να μπω έπρεπε να έχω την κάρτα κι έπρεπε η κάρτα μου να περάσει από ένα μηχάνημα. Αν δεν ήταν φοιτητής του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, όχι γενικά φοιτητής, δεν μπορούσε να έρθει στο συγκεκριμένο».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ακόμα ότι «σωστά λέμε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να αυτοδιοίκητα, να έχουν την απαραίτητη οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Το ζήτημα της λειτουργίας του πανεπιστημίου, ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει στην πόρτα, δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης, είναι ζήτημα των πρυτανικών αρχών».

«Η συνήθης αστυνόμευση των χώρων είναι μια αστυνόμευση η οποία έχει ένα νόημα να ειδοποιήσεις όταν συμβαίνει κάτι κακό, συμφωνώ λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά όχι σε αυτόν που έρχεται σαν συμμορία οργανωμένη να πάει να τα κατεδαφίσει. Αυτό κανένας αστυνομικός και κανένας άνθρωπος που κάθεται εκεί να κάνει μια υπηρεσία φύλαξης δεν μπορεί να το σταματήσει. Άρα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα, δηλαδή να εμπεδωθεί μια κουλτούρα τάξης και ευνομίας».

Υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι: «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι ΜΑΤ, η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα μπούνε και οι οποίοι θα μπορούνε να ειδοποιούν εάν γίνει κάτι κακό μέσα στον χώρο. Δεν έχει τη δυνατότητα αν μπούνε 70 με βαριοπούλες οι τρεις, οι δυο, οι πέντε αστυνομικοί να αντιμετωπίσουν αυτό το πράγμα. Αυτό βεβαίως και θέλει ΜΑΤ για να αντιμετωπιστεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα του πληθωρισμού λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό σε σχέση με άλλες χώρες ενώ πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του είναι η ενέργεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος