Μ. Βορίδης: Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο και αξιολόγηση στελεχών βάσει και των δεξιοτήτων

«Το Δημόσιο είναι ένα μεγάλο καράβι και τα μεγάλα καράβια για να στρίψουν θέλουν επιμονή και χρόνο» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της συζήτησης «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», που διεξήχθη στους Δελφούς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ.

Το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός ήταν: «Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία ανεξάρτητη, αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Βορίδης έκανε εκτενή αναφορά στις μεγάλες τομές που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα γι’ αυτό το σκοπό.

Αναφέρθηκε στον καινούργιο νόμο για το ΑΣΕΠ που έχει ως στόχο «να εξορθολογήσει τη διαδικασία προσλήψεων», καθώς όπως τόνισε «όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και από τα τέσσερα χρόνια που απαιτούνται τώρα, η διαδικασία θα μειωθεί στα τρία».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχου, καθώς είναι από τα καλύτερα μέσα αντιμετώπισης της διαφθοράς και αναφέρθηκε επίσης και στη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, καθώς όπως εξήγησε «στην επόμενη δεκαετία, το 80% των θέσεων εργασίας δε θα υπάρχουν και θα αντικατασταθούν με άλλες» και θα πρέπει το Ελληνικό δημόσιο να είναι έτοιμο γι’ αυτό.

«Πρέπει όχι μόνο να ανταποκρινόμαστε στις κρίσεις, αλλά να τις προβλέπουμε και να δρούμε εκ των προτέρων», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού, εξηγώντας ότι «χρειαζόμαστε άλλη κουλτούρα αξιολόγησης του προσωπικού μας». «Πρέπει να γίνουμε ως Δημόσιο, ως εργοδότης, ελκυστικοί στο ταλέντο – να συνδέσουμε τις δεξιότητες με τις θέσεις εργασίας», καθώς, όπως είπε, «μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να έχει κάτι παραπάνω από τον άλλον, ούτε μία ηθική επιβράβευση και αυτό τώρα αλλάζει».

Μίλησε για την εισαγωγή μπόνους παραγωγικότητας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο. «Όποιος πετυχαίνει το στόχο του έχει ένα μπόνους που είναι στα χέρια του διευθυντή να το διαχειριστεί – και φυσικά υπάρχει αξιολόγηση και για τα ανώτερα στελέχη». Μίλησε για τα νέα περιγράμματα θέσεων και για τις αλλαγές στο «προσοντολόγιο» – το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την ανάγκη των θέσεων, ποιος προσλαμβάνεται για να κάνει τι, τι είδους ειδικότητα, και ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει.

«Έτσι θα μπορούμε να αναζητήσουμε τον κατάλληλο υπάλληλο, για τη σωστή θέση», τόνισε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι «ανατρέπουμε μία εξισωτική λογική πολλών ετών στον δημόσιο τομέα».

Αναφερθείς στα της πανδημίας, τόνισε: «από τη στιγμή που το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στον καθένα, δε γίνεται να υπάρξει γενικό περιοριστικό μέτρο. Πρέπει να ξέρει ο καθένας ότι φέρει την ατομική του ευθύνη»,

Είπε μάλιστα ότι «θα τελειώσουμε με την πανδημία, αν οικοδομήσουμε το τείχος ανοσίας», τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι.

Σε ότι αφορά το «προσωπικό του στοίχημα», απάντησε: «Θέλω να δω τη χώρα να ανεβαίνει στην κατάταξη της διαφθοράς – είναι χαμηλά και αυτό μας εμποδίζει να προσελκύσουμε επενδύσεις – και θέλω να δω τη χώρα να ανεβαίνει στην κατάσταση της ικανοποίηση των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση».

Ανακεφαλαιώνοντας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα και θα «πρέπει να προσέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί καμιά φορά ικανοποιούνται τα αιτήματα». Ωστόσο, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές, η Κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο να υλοποιήσει.

«Στα χρονιά που παρακολουθώ την πολιτική, δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση να έχει 13 με 17 μονάδες διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση – και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Πηγή: Delphi Economic Forum

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος