Μ. Βορίδης – Μ. Ξενογιαννακοπούλου – Ν. Γιανακοπούλου στην ΕΡΤ – Πως σχολίασαν τα νέα πολιτικά δεδομένα μετά τις εκλογές 2023

Μετά την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χτεσινές εκλογές, ο βουλευτής Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, αναφέρθηκε στον λόγο που οδήγησε σε αυτή την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η αξία της ΝΔ ή «η κακή εικόνα» των αντιπάλων της;

Ανέφερε αρχικά ότι: «Όπως άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις αναλύσεις, νομίζω ότι σωστά επισημαίνουν μια σειρά από διαδικαστικά παύλα, επικοινωνιακά ή και τακτικά ζητήματα. Τι θα προσέθετα σε αυτές τις αυτές τις προσεγγίσεις που έχουμε ακούσει. Κατά τη γνώμη μου κάτι πολύ μεγάλο. Ποιο το μεγάλο; Ότι αντιπαρατέθηκαν δύο κεντρικές βασικές πολιτικές, ιδεολογικές, αξιακές πλατφόρμες και ηττήθηκε με καθαρό τρόπο η μία.

Αυτό δεν μπορεί να βγει από τη συζήτηση και θα πω γιατί κατά τη γνώμη μου αυτό έχει και βαθύτερη αξία και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, διαχειριστικά παύλα επικοινωνιακά», είπε.

Εξήγησε έπειτα πως «άνοιξε μια συζήτηση καθαρή για τη μεταναστευτική πολιτική στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής. Υπήρξε μια καθαρή γραμμή που παρουσίασε Νέα Δημοκρατία, φράχτης, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, περιοριστική πολιτική. Και υπήρχε μια άλλη πολιτική η οποία τη μία έλεγε, δεν θέλουμε να χρηματοδοτηθεί ο φράχτης, την άλλη ο φράχτης δεν είναι λύση. Την άλλη έλεγαν να περιμένουμε το φράχτη. Συν το ότι υπάρχει ένα βεβαρημένο παρελθόν στη διαχείριση. Άρα λοιπόν, εδώ ήταν δύο καθαρές γραμμές. Ηττήθηκε η μία.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Αντιπαρατέθηκαν επίσης δύο γραμμές πάνω στην αμυντική πολιτική. Η μία έλεγε ότι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας και τους εξοπλισμούς. Η άλλη δεν το έχει ψηφίσει αυτό και λέει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες, αλλά μετά, τελικώς θα τις τιμήσω. Μια καθαρή λοιπόν γραμμή για το τι πρέπει να γίνει.

Υπήρχε μια καθαρή γραμμή στα ζητήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής και δη στα ζητήματα των ΑΕΙ. Η μία έλεγε να καταργηθεί η βάση ελάχιστη βάση εισαγωγής. Έλεγε ότι θα επαναφέρουμε το πανεπιστημιακό άσυλο και θα καταργήσουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλη έλεγε ότι όχι, εμείς δεν το θέλουμε αυτό.

Άρα λοιπόν στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και της φορολογικής πολιτικής, αναμετρήθηκαν δύο τελείως διαφορετικές λογικές. Η μία έβγαινε και έλεγε ότι εδώ έχουμε αποτύχει πλήρως, ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό επίτευγμα, ότι ότι έχουμε κάνει από πλευράς μειώσεως φορολογικών συντελεστών δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα παρά μόνο ευνοεί τα συμφέροντα, τους πλουσίους τους λίγους και κι άλλη έλεγε ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την πολιτική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, να μεγεθύνουμε το ΑΕΠ, να μειώνουμε την ανεργία και ότι αυτό το πράγμα θα είχε αποτελέσματα, συγκεκριμένα αποτελέσματα και ότι θέλουμε να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Τέλος είπε πως: «Και εν συνεχεία βεβαίως ακούστηκαν στο τέλος και τα του Κατρούγκαλου και ότι είναι μεσαία τάξη και όλο αυτό το οποίο παρεμπιπτόντως δημιούργησαν εύλογη καχυποψία.

Άρα τι θέλω να πω, ότι εδώ αναμετρήθηκαν δύο πολύ μεγάλες αν θέλετε προγραμματικές ιδεολογικές θέσεις», είπε μεταξύ άλλων».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Βορίδη:

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Σαφώς και πήραμε μηνύματα»

Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε κι εκείνη με τη σειρά της το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Όσον αφορά τα μηνύματα σαφώς και τα πήραμε. Σαφώς και τα πήραμε τα μηνύματα και είναι φυσικό ότι πρόκειται και συλλογικά να τα επεξεργαστούμε και να βγάλουμε και τα συμπεράσματά μας. Αυτό είναι και το αυτονόητο εξάλλου.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα αίτια, εγώ δεν θα συμφωνήσω ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είχε παρουσιάσει ένα πάρα πολύ εμπεριστατωμένο πρόγραμμα και μάλιστα απαντώντας σε βασικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Βορίδης, μιας οικονομίας που τα έχει λύσει όλα. Υπάρχει ίσα ίσα μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι άλλο ζήτημα όμως αν το πρόγραμμα που εμείς παρουσιάσαμε μπόρεσε να πείσει.

Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και είπα θα πάρουμε και τα συμπεράσματα και τα μηνύματα», είπε.

Εξήγησε μεταξύ άλλων πως: «Εγώ δεν δέχομαι ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα και θεωρώ ότι αυτό που έπαιξε βασικό ρόλο και νομίζω και ο Αλέξης Τσίπρας το είπε και στη δήλωση του σήμερα, ήταν η αποτυχία της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Αυτό νομίζω κόστισε και είναι ένα από τα βασικά ζητήματα».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις της κ. Ξενογιαννακοπούλου:

Ν. Γιαννακοπούλου: «Αυξήσαμε κατά 50% τη δύναμή μας»

Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στα ποσοστά που πήρε το κόμμα της και αν αυτά μπορούν όντως να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο.

«Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι πάντα πορεύεται και με πολύ μεγάλη ψυχραιμία και με πολύ μεγάλη λογική και σοβαρότητα. Υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση και των αριθμών που πάντα λένε την αλήθεια και της πραγματικότητας. Εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο αυξήσαμε κατά 50% τη δύναμή μας. Δεν είναι οι 3,5 μονάδες, είναι ότι αυτό είναι 50% της δύναμής μας», είπε αρχικά.

Τόνισε πως: «Ο στόχος μας ήταν ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Ναι, το 11,5, 10,6 είναι μια σημαντικότατη αύξηση του ποσοστού μας και θεωρούμε ότι δημιουργεί συνθήκες πραγματικά, οι οποίες δίνουν μια δυναμική στον χώρο μας προκειμένου και με σκληρή δουλειά και με ένα ξεκάθαρο.

Έχουμε μπροστά μας ένα μήνα. Έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο συσχετισμού δυνάμεων αλλά και απαιτήσεων της κοινωνίας και βλέπουμε εδώ μια σημαντικότατη αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε καμία περίπτωση όμως, δεν είναι λευκή επιταγή. Και είναι και αυτό κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει. Το γεγονός δηλαδή, ότι ένα κόμμα έχει αυτή τη στιγμή 40% και το δεύτερο κόμμα είναι στο 20%. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά. Χρειάζεται να υπάρξει μια ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις της κ. Γιαννακοπούλου:




Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος