Μ.Σπυράκη: Οι δήμοι δεν θα χάσουν από τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ

Για την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Ε” η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, η οποία ανέφερε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαβουλευτεί εντός της εβδομάδας και με την ΚΕΔΕ για αυτό το θέμα.

Η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ήδη φτιάξει το πρώτο σχέδιο και εξήγησε:

«Οι δήμοι δεν θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μία μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους. Στο επόμενο στάδιο -και εφόσον οι δήμοι συμφωνήσουν- αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, στο άρθρο 102 παρ. 5, που ορίζει να δώσει η πολιτεία στους δήμους τους αναγκαίους πόρους, να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Όμως, ταυτόχρονα, η πρότασή μας προσδίδει στους δήμους και μία μορφή λογοδοσίας, καθώς η διαχείριση των χρημάτων γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, δεν ξέρει τον υπουργό. Θα γνωρίζει, έτσι, ακριβώς πού πάνε τα λεφτά του» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν θα μπορεί ο δήμαρχος να μειώσει ή να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι είναι θέμα που θα καθοριστεί σε επόμενο στάδιο και συμπλήρωσε: «Εφόσον οι δήμοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτήν τη δυνατότητα προοδευτικά -για αυτό θα διαβουλευθεί μαζί τους ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης- θα καταλήξουμε πώς θα γίνει χρησιμότερο για αυτούς το εργαλείο. Πάντως, έχουμε δει ότι το σύστημα λειτουργεί στη Γαλλία, στην Εσθονία, στην Πολωνία».

Σχετικά με τις αδυναμίες των δήμων και την ανυπαρξία δημοτικών εισπρακτικών μηχανισμών, τόνισε πως δεν υφίσταται ανάγκη για κάτι τέτοιο, αφού θα το εισπράττει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων. «Και για αυτό προτείναμε ως χρόνο έναρξης του νέου συστήματος το 2021, ώστε να υπάρχει και μία περίοδος προσαρμογής» υπογράμμισε η κ. Σπυράκη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος