Μ.Λογοθέτης: Όσοι διαβιούν στα νέα κέντρα δεν θα είναι κρατούμενοι, ούτε φυλακισμένοι (audio)

Ο Μάνος Λογοθέτης, Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής και υπεύθυνος επικοινωνίας για το Προσφυγικό μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό »), στο Πρώτο Πρόγραμμα  της ΕΡΑ.

O κ. Λογοθέτης κληθείς να αναλύσει το σχέδιο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού επεσήμανε ότι  « είμαστε σε μια φάση που πρέπει να αλλάξει το αφήγημα. Μπορεί κάποια πράγματα να ακούγονται αρκετά σκληρά. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όλα είναι σύμφωνα με το νόμο και με το διεθνές δίκαιο. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει, είναι η αντίληψη ότι η χώρα μας δεν είναι μια χώρα transit, όπου όλοι έρχονται και πάνε όπου θέλουν. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα έχει φτάσει στα όρια της δυναμικής της. Δεν είναι όσοι έρχονται πρόσφυγες, έρχονται και μετανάστες. Πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία γρήγορη, δίκαιη και να δίνει αποτέλεσμα. Πρόκειται για ανθρώπινα όντα και πρέπει να είναι και η δική τους ασφάλεια εξαιρετικά διαφυλαγμένη, για αυτό πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες για οποιονδήποτε συνιστά απειλή, ακόμη και για αυτούς τους ανθρώπους που θα βρίσκονται στα κέντρα. Δεν πρόκειται για κρατούμενους, δεν πρόκειται για φυλακισμένους. Θα διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες και θα έχουν όλα τα δικαιώματα που τους δίνει το διεθνές δίκαιο και ο Ελληνικός Νόμος.»

Όπως εξήγησε ο Ειδικός Γραμματέας ο Πρωθυπουργός έχει «διεθνοποιήσει» το πρόβλημα, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι, «δεν λύνεται το ζήτημα από την μια μέρα στην άλλη».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ο κ. Λογοθέτης τόνισε ότι «  αναμένω με αγωνία να μιλήσω με τον Δήμαρχο Σάμου. Βρισκόμουν στη Σάμο για 4 χρόνια και είμαι Σάμιος στη καταγωγή και δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς, τι συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι ότι στη Σάμο υπάρχουν επτά χιλιάδες μετανάστες, ενώ το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει επτακόσιους. Εμείς λέμε ότι θα δημιουργηθεί ένα καινούριο κέντρο. Θα έχει έναν ικανό χώρο για να μπορεί να φιλοξενήσει λίγους παραπάνω από πέντε χιλιάδες. Το κέντρο θα βρίσκεται μακριά από την πόλη.  Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και έχουν δει τα σχέδια να αποτυγχάνουν και για αυτό αντιδρούν έτσι. Εμείς έχουμε δώσει όλες τις διαβεβαιώσεις, τα υπάρχοντα κέντρα θα κλείσουν οριστικά και θα αποδοθούν στις Δημοτικές Αρχές.”

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος