Μ. Κατρίνης: Πρόβλημα για την σταθερότητα ο κ. Μητσοτάκης – Δεν λέει γιατί παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Την κατάθεση αιτήματος στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας να προσκομιστεί ο πλήρης φάκελος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με όλα τα στοιχεία που προκάλεσαν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης κατά σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών.

Για το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι, είπε ο κ. Κατρίνης. Η κυβέρνηση προκλητικά λέει ότι έχει άγνοια χωρίς να πείθει κανέναν, λένε ότι κανείς δεν εξαιρείται και αναρωτιόμαστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη δημοκρατία, πρόσθεσε και τόνισε πως οι ενέργειες αυτές είναι θεσμική έκτροπή και καταργούν στοιχειώδεις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, κάνοντας λόγο για συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης και επικρίνοτας την κυβέρνηση ότι έθεσε τις υπηρεσίες του κράτους στην υπηρεσία του παρακράτους.

«Σας καλώ να πείτε ξεκάθαρα τον λόγο εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε και για τον οποίο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή προφανώς δεν θα το κάνετε γιατί δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος, καταφεύγετε σε επιχειρήματα του επιπέδου να έρθει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να του κάνετε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση. Στα κρυφά δηλαδή και στο αυτί. Ε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει. Και σας προκαλεί να πείτε δημόσια ό,τι έχετε να πείτε», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Κατρίνης μίλησε επίσης για προσπάθεια παρουσίασης της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ως ολίσθημα, λάθος, επιχειρησιακή αστοχία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει το περιστατικό, ενώ έκανε αναφορά και στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, όπως και στις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο.

«Δεν μας αφορά η απόπειρα αποπροσανατολισμού και οι προσπάθειες συμψηφισμού. Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες να κατατεθούν και να συσταθούν όχι μια αλλά 10 εξεταστικές και να αποδοθούν ευθύνες. Εδώ όμως υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για τις δικές σας παρακολουθήσεις κύριοι της κυβέρνησης. Πιαστήκατε επ αυτοφώρω αφού πρώτα είπατε ψέματα, είστε φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί» συνέχισε. Πρέπει να υπάρξει κάθαρση με την απόδοση ευθυνών, τόνισε και είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη νομιμότητα. «Μιλάμε για τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού του Μεγάρου Μαξίμου. Η παράταξή μας είναι εδώ και σας λέμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος» σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει την πολιτική του επιβίωση πάνω από δημοκρατικούς θεσμούς»

Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το 2022 αναβιώνει η περίοδος 1990-1993 και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται.

Όπως είπε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι η μόνη. «Η ΝΔ στοχοποίησε δημοσιογράφους που προσπάθησαν να αναδείξουν το γεγονός. Ποιοι άλλοι βουλευτές ή παράγοντες του πολιτικού βίου παρακολουθούνται επί των ημερών σας; Δεν ρωτήσατε να μάθετε; (…) Δεν σας ανησυχεί ότι κάποιος έχει αυτό το παράνομο λογισμικό για να παρακολουθεί εκεί έξω και να εκβιάζει και να απειλεί. Και να αποδέχεστε με τη σιωπή σας με βάση αποκαλύψεις να είναι κι ένας πρόεδρος κόμματος, κι ενδεχομένως από αποκαλύψεις που θα προκύψουν, κι άλλοι πολιτικοί» είπε χαρακτηρίζοντας τη μετάθεση ευθύνης ξεπερασμένη τακτική.

Έβαλε κατά του Πρωθυπουργού ζητώντας να πει την αλήθεια και να απαντήσει στο ερώτημα; Ποιοι άλλοι πολιτικοί μπορεί να παρακολουθούνται. «Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ είναι χτύπημα στη Δημοκρατία», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Επικαλέστηκε τον Αναστάσιο Πεπονή ο οποίος στην αγόρευση του για την υπόθεση των υποκλοπών , το 1993, είχε πει πως «η ΝΔ ενσωμάτωσε το παρακράτος στο κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει την πολιτική του επιβίωση πάνω από δημοκρατικούς θεσμούς, είπε υπογραμμίζοντας πως είναι πλέον ορατό από όλους ότι είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας.

«Σε όλα τα ζητήματα που χρειάστηκε η χώρα να δείξει αρραγές μέτωπο το ΠΑΣΟΚ ήταν παρόν – μακριά από εμάς οι κινδυνολογίες εσωτερικής κατανάλωσης πρωτοστατήσαμε σε θέματα διαφάνειας στον δημόσιο βίο και το ίδιο θα πράξουμε και τώρα.  Η ΕΥΠ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο του κ. Μητσοτάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε σχετικές προτάσεις. Αποφεύγοντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός νομίζει ότι κερδίζει χρόνο – είστε στο επίκεντρο της ευθύνης κ. πρωθυπουργέ», τόνισε.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι βολικός εταίρος»

Νωρίτερα ο Κατρίνης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στα όσα είπε περί σύμπλευσης με ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Καλέσατε τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον γνωριστείτε, αφού όμως πρώτα τον παρακολουθούσατε, αλλά δεν μπαίνει σε παζάρια ούτε είναι βολικός εταίρος μαζί σας ούτε με τον κ. Τσίπρα που τώρα εμφανίζεται τιμητής. Όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη ψηφίζει για να φύγει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε την αυτοδύναμη πορεία μας».

Ασκώντας έντονη κριτική και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. « Είναι μακριά από εμάς η καθεστωτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ που εργαλειοποιεί την Δικαιοσύνη κι επιμένει στον κομματικό έλεγχο των Θεσμών. «Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες. Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος που αναδύθηκε με αυτές τις νοσηρές πρακτικές. Απέναντι στις αντιθεσμικές πρακτικές που βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Είναι εγγυητής της δημοκρατικής νομιμότητας, μακριά από ευκαιριακές προσκλήσεις για Μέτωπα που πλάθουν ορισμένοι στο μυαλό τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος