Βουλή: Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες και η ψηφοφορία, απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας

Την τριήμερη συνεδρίαση της Βουλής μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκλεισε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εδώ όσα είπε η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ Λήδα Μπόλα, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη, το απόγευμα της Πέμπτης (28/3):

Σ. Φάμελλος: Αποκρύπτετε τεχνηέντως όλα τα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών, κ. Μητσοτάκη

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ανέβηκε πριν τον πρωθυπουργό στο βήμα της Βουλής. «Γνωρίζατε κ. Μητσοτάκη τι έκαναν οι υπουργοί σας ή δεν γνωρίζατε; Είστε συνένοχος ή επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη;». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στις παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο νωρίτερα. «Η κοινωνία πέτυχε σήμερα τις παραιτήσεις Μπρατάκου – Παπασταύρου», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Κύριε Πρωθυπουργέ δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς, δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Σε αυτή τη συντριπτική πλειοψηφία εμείς ανταποκριθήκαμε με αυτή την κοινή υποβολή (της πρότασης δυσπιστίας) και να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν θα πάρουμε την άδειά σας κ. Μητσοτάκη για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα, γιατί σήμερα ακούσαμε και από επίσημα χείλη απειλές. Όχι δεν απολογούμαστε σε κανένα, εμείς λογαριασμό δίνουμε στην κοινωνία, σ’ αυτήν απολογούμαστε, από αυτή παίρνουμε εντολές».

«Αποκρύπτετε τεχνηέντως όλα τα στοιχεία, κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Φάμελλος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών.

«Θέλω να σας κάνω μία πρόταση κύριε Μητσοτάκη. Να θέσετε τον κύριο Φλωρίδη ενώπιον των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών, να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει ότι δεν πρέπει να ασχολούνται με τα μπάζα».

«Φταίει η αντιπολίτευση για τα σκάνδαλα που έρχονται στη δημοσιότητα;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση ενώ τόνισε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, ήρθατε υποχρεωτικά στη Βουλή να εκτεθείτε, είτε θέλετε, είτε δεν θέλετε».

«Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουμε τον αμετανόητο κυνισμό και την αυθαιρεσία της κυβέρνησης. Υπήρξε έγκλημα στα Τέμπη το παραδέχτηκε εξεταστική επιτροπή (…) το παραδέχεται η ελληνική δικαιοσύνη, δεν υπέχει αμφισβήτηση» υπογράμμισε. Αυτό που έχει εξοργίσει την ελληνική κοινωνία είναι η επιχείρηση συγκάλυψης, σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

«Ποιος σας ενημέρωσε κ. Μητσοτάκη τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας; Όλη η κοινωνία θέλει να πιστεύει τον πρωθυπουργός της. (…) Με βάση το παραποιημένο ντοκουμέντο παραπλανήθηκε εξεταστική επιτροπή. Χρησιμοποιήθηκε πάρα πολλές φορές μετά την πρώτη φορά ακριβώς για να πραγματοποιηθεί συγκάλυψη» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος.

Δριμεία κριτική του κ. Φάμελλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις υποκλοπές. «Ξέρατε πολύ καλά τι γινόταν. Έχετε ευθύνη. Θεωρείτε το κράτος δικό σας λάφυρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Ανδρουλάκης: Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλός ενοικιαστής, ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε

Λίγο πριν στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη».

«Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης»,  αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλός ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και  ισχυρίστηκε πως οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν ότι έχουν μηδενική ενσυναίσθηση, χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή στην χθεσινή του ομιλία.

Ο λαός μας διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κ. Βελόπουλος: Κρύβετε την αλήθεια για τα Τέμπη – Να μάθει ο Ελληνικός λαός τους αυτουργούς της συγκάλυψης του εγκλήματος

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή ρωτούσαμε τι μετέφερε το τρένο και πως «έχει καταγγείλει λαθρεμπόριο των εμπορικών αμαξοστοιχιών». Τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα με φόβο.

«Όλοι κρύβετε την αλήθεια. 1η Μαρτίου 2023 το πρωί 3 στελέχη του ΟΣΕ βρέθηκαν στην οδό Καρόλου, στο γραφείο της Δ/νσης Κυκλοφορίας, εκεί όπου υπάρχει το καταγραφικό των συνομιλιών. Δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο στέλεχος του ΟΣΕ να εισέλθει στο γραφείο. Στις 11 το πρωί αναχώρησαν με ένα μαύρο τζιπ. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Χρυσάγης! Ο άνθρωπος που -συμπτωματικά- έχασε τη ζωή του στην Βουλιαγμένη λίγες ημέρες μετά σε περίεργο τροχαίο. Ο άλλος ήταν ο άνθρωπος που διορίσατε μεταβατικό πρόεδρο του ΟΣΕ και σκανδαλωδώς παραμένει στην θέση του! Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τερεζάκη! Βρήκαμε τους δύο. Ψάχνουμε τον τρίτο».

«Αληθεύει ότι οι κύριοι Μπρατάκος, Σκέρτσος και Παπασταύρου είχαν συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την ώρα που στην Βουλή τον κατήγγειλαν για αποσταθεροποίηση;» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος.

Αλ. Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί 

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

Ειδικότερα, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων». Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε την κυβέρνηση που «κατά τ’ άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717. Εν συνεχεία τόνισε ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη» και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ «που χθες χειροκροτούσαν σθεναρά τον κ. Καραμανλή», τι θα κάνουν με αυτό. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» και πως δεν μπορεί να την κάνει για τον κ. Καραμανλή «επειδή προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Β. Στίγκας: Συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

«Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε ναι».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν», είπε.

Δημήτρης Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση, βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγησε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το έγκλημα των Τεμπών αποκλείεται να συγκαλυφθεί όσο είμαι εγώ εδώ

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαίρεσε τη ζωή 57 ανθρώπων στα Τέμπη. «Οι τραυματίες, ο νεαρός που ακόμη 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής ή θανάτου. Ζητεί δικαίωση η Εριέτα που δεν βρέθηκε ίχνος της. Ζητούν δικαίωση τα τρία κορίτσια, ο Ντένις, η Μάρθη, η Έλενα που είχε ένα κακό προαίσθημα και είπε θα πάρω το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια».

Στη συνέχεια είπε πως «κανείς από τα θύματα δεν γνώριζε πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος, άκουγαν τις δικές σας διαβεβαιώσεις, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος 3 μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων».

«Ο σταθμάρχης λέει τα ίδια με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Μητσοτάκη» δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ τόνισε ότι «κρύβατε τις ευθύνες σας και τα στοιχεία που οδηγούν στις ευθύνες σας».

«Οι παραβιάσεις ήταν συνεχείς. Τα σαπάκια βαγόνια και τα βαγόνια της Ζίμενς του 90 είναι τα βαγόνια που βάλατε τα παιδιά και το γνωρίζατε» υπογράμμισε, συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση. «Σε κατάσταση έξαλλου πανηγυρισμού, ο κ. Καραμανλής χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός. (…) Μπορεί με την ευθύνη σας να δούμε πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή». Έπειτα ανέφερε: «Έχετε παραβιάσει τα γραφεία της Πλεύσης Ελευθερίας, όπου υπήρχε η δικογραφία των Τεμπών, είναι καταχωρισμένο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συσκοτίσει τις έρευνες».

Πόλωση από την πρώτη μέρα της συζήτησης

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης κυριάρχησε η πόλωση, που σε πολλές περιπτώσεις έγινε ακραία. Υπήρχε ισχυρή δόση τοξικότητας, ακούστηκαν fake news, χαλκεύσεις, οργανωμένα συμφέροντα, συνωμοσιολογία και σκευωρίες, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Εμαννουέλα Αργείτη. Ένα κλίμα ενδεικτικό του πώς θα κινηθούν τα κόμματα την προεκλογική περίοδο, στον δρόμο για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ενώ η πρόταση δυσπιστίας είχε πολλά θέματα, ακόμη και για την ακρίβεια, τη συζήτηση μονοπώλησαν η τραγωδία των Τεμπών και τα ζητήματα κράτους δικαίου, ενώ από την Τετάρτη προστέθηκαν στην αντιπαράθεση και τα περί προσυνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Αυτό που εισπράττεται από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ότι επικρατεί ικανοποίηση, ότι η κυβέρνηση βγαίνει συσπειρωμένη από αυτήν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Όπως εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο, δόθηκαν απαντήσεις, μίλησαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί για την ουσία της υπόθεσης και ανέδειξαν την απουσία αφηγήματος από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Κώστας Καραμανλής στον οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι βουλευτές της ΝΔ ύψωσαν τείχος προστασίας, όπως και οι υπουργοί. Ενδεικτικό ήταν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα μετά την ομιλία του πρώην υπουργού, κάτι που καυτηρίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας μιλούν για μια πρωτόλεια συνεννόηση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου που θα αποτυπωθεί και στην ονομαστική ψηφοφορία, μια συνεννόηση που τελικά στρίμωξε την κυβέρνηση και σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την έφεραν στη θέση του απολογούμενου για τη διακυβέρνησή της.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Εμμανουέλα Αργείτη

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος