Φ. Γεννηματά: Το αύριο μετά την πανδημία πρέπει να είναι βιώσιμο και δίκαιο για όλους

Το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής για για τον «Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας παρουσίασε το Σάββατο (05/06) το απόγευμα τη Φώφη Γεννηματά, σε εκδήλωση στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου. Η κα Γεννηματά τόνισε ότι σήμερα Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξαν να έρθουν στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, “σε αυτή την περιοχή που υποφέρει και δοκιμάζεται για να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας για την «Πράσινη Εβδομάδα».

“Ήρθαμε εδώ για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Στηρίζουμε τους πολίτες του Κερατσινιού και της Δραπετσώνας, στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με έμφαση στο περιβάλλον και στον άνθρωπο”, είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Γεννηματά υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η εύρεση των σχετικών κονδυλίων από όλες τις πιθανές πηγές, με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης (που έχουν ήδη μπει αστικές Αναπλάσεις σε πολλές περιοχές και καμία για την περιοχή σας), τα διαρθρωτικά ταμεία (το νέο ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός), να διερευνηθούν δράσεις σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και να διεκδικηθούν απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα ανέφερε ότι είχαν δεσμευτεί πως θα επεξεργαστούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής ώστε να γίνει στην περιοχή “η μεγαλύτερη ανάπλαση της Μεσογείου, που θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, καθιστώντας την πρωτοπόρα στην μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα”.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν:

  • Για την βιομηχανική ζώνη, τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων», το οποίο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και θα αποτελεί το «παράθυρο» της πόλης στον Αργοσαρωνικό, καθώς θα έχει βιοκλιματικές εγκαταστάσεις μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Όπως επεσήμανε η κα Γεννηματά, “τα Λιπάσματα θα αποτελούν πρότυπο κλιματικής ουδετερότητας. Στις εγκαταστάσεις τους θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι, κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία. Χώροι πρασίνου, γήπεδα και ανοιχτοί χώροι άθλησης για να δώσουν πραγματική ανάσα στην πόλη. Η πρόταση περιέχει την αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής”.
  • Περιβαλλοντική αναβάθμιση του Όρους Αιγάλεω, με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος της περιοχής. Όπως είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η ανάπλαση αυτή μπορεί να αξιοποιήσει και το νερό από την μονάδα επεξεργασίας της Ψυττάλειας για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Να μελετηθεί η πιθανότητα απομάκρυνσης ραδιενεργών στοιχείων και μετάλλων από το υπέδαφος του.
  • Επιπλέον, ο παλιός χώρος της ΔΕΗ, 40 στρεμμάτων, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Cosco προτείνουν να αποδοθεί στον Δήμο και στους κατοίκους τους και να αποτελέσει, στο πλαίσιο της ανάπλασης που προτείνουμε, έναν αμιγή χώρο πολιτισμού, με μουσείο ιστορίας εθνικής αντίστασης.
  • Τέλος, στο σχέδιο του ΚΙΝΑΛ προτείνεται ο Δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά και θα καλύπτει μέρος των αναγκών των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας. “Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες της, που το έχουν περισσότερο ανάγκη”, σημείωσε η κα Γεννηματά.

Τέλος η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι η “πράσινη” ανάπτυξη είναι μια πρόκληση που δίνει σημαντικές ευκαιρίες. Μπροστά μας όμως ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Είτε θα σφυρηλατήσουμε όλοι μαζί ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα. Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος